Kirkko: Kirkon jumalanpalvelusbarometrin 2023 karu tulos: Vain 41 prosenttia papeista pitää jumalanpalvelusta erittäin tärkeänä

Kaunein holokaustista selviytyjä kruunattiin Jerusalemissa

 

Israelissa jo perinteeksi muodostunut ”Miss Holocaust survivor” -kauneuskilpailu kunnioittaa holokaustista selviytyneitä naisia. Maassa asuu holokaustissa eloonjääneitä vielä noin 180 000.

Selina Steinfeld, 86, kruunattiin marraskuun puolivälissä kauneimmaksi holokaustista selviytyjäksi Siionin ystävät -museossa Jerusalemissa, Israel Today (17.11.) uutisoi. Kauneuskilpailun järjesti kansalaisjärjestö Yad Ezer L’Haver (auttava käsi). Tämä oli 13. vuosittainen Israelissa järjestetty holokaustissa eloonjääneiden kauneuskilpailu. Viime vuonna tapahtuma jäi väliin koronapandemian vuoksi.

Kauneuskilpailu ja holokaustista selviytyminen voivat vaikuttaa monen mielestä äkkiseltään vähän oudolta yhdistelmältä, mutta tapahtuma on yksi niistä foorumeista, joilla muistellaan, mitä tapahtui holokaustissa. Nämä naiset ovat viimeisiä elossa olevia ihmisiä muistuttamassa kauheasta tragediasta, joka kohtasi maailmaa ja juutalaisia noin 80 vuotta sitten. Tapahtumalla halutaan kunnioittaa holokaustissa henkiin jääneitä naisia ja heidän selviytymistään keskitysleireiltä ja kuolemanmarsseilta. Moni naisista menetti perheensä julmuuksissa. Nyt he saivat jälleen yhden mahdollisuuden kertoa tarinansa.

Perheniemi neliöb. vkot 39-40. MJa

Kilpailun kymmenen finalistia valittiin satojen iäkkäiden hakijoiden joukosta. Tuomaristossa istui hallitseva Miss Israel Noa Kochba ja Lea Schenirer, joka edusti natsien julmuuksissa eloonjääneiden toista sukupolvea. Schenirerin äiti selviytyi hengissä natsilääkäri Josef Mengelen keskitysleirillä tekemistä julmista ihmiskokeista.

Kauneimman holokaustista selviytyjän tittelin tänä vuonna saanut Steinfeld koki lapsena holokaustin Romaniassa. Kun Israelin valtio perustettiin vuonna 1948, hän muutti sinne asumaan, meni naimisiin ja synnytti kolme lasta. Nyt hänellä on seitsemän lastenlasta ja 21 lastenlastenlasta.

Kilpailuun osallistuneet naiset olivat innoissaan saadessaan mahdollisuuden tulla mukaan. Monilla heistä ei ollut aikanaan mahdollisuutta tavallisiin lapsuusmuistoihin. He eivät voineet pikkutyttöinä esimerkiksi pukeutua kauniisiin vaatteisiin, kokeilla korkokenkiä tai laittaa kasvoihinsa meikkiä, kuten tavalliset lapset. He vain koittivat selviytyä. Nyt he saivat viimein tuon mahdollisuuden.

– Istun täällä jännittyneenä. Tänään koen jotain erityistä, sellaista, mistä en ole koskaan uskaltanut unelmoida. Se, että pääsin mukaan kilpailuun, on todella jännittävää. En tullut tänne ruuan tai lahjojen vuoksi, vaan jännityksen vuoksi, kuvaa eräs kilpailun osallistujista Israel Today:n mukaan.