Lähetystyö: Lähellä Jeesusta viisi vuosikymmentä – tärkeintä lähetysjärjestölle ei ole lähetystyö vaan evankeliumi Ihmisiä ja ilmiöitä: Tekoäly nyt ja tulevaisuudessa

”Kasvavassa määrin ihmiset kärsivät ja heitä myös kuolee” – sotaa pakenevia kootaan Odessan luterilaisen seminaarin tiloihin

 

Sotaa pakenevia ihmisiä kootaan Odessan luterilaisen seminaarin tiloihin, jossa heille tarjotaan ruokaa ja mahdollisuus levähtää ennen matkustamista naapurimaahan. Nämä seurakunnan vapaaehtoiset valmistavat ruokaa. Kuvassa keskellä Vladislav Smokvin, joka hankkii ruokatarvikkeet ja kuljettaa pakolaisia myös rajalle. Kuva: Kylväjä.

Suomalaisten tuella apua tarjotaan Ukrainan Odessassa sekä naapurimaissa Unkarissa ja Romaniassa.

Kylväjä käynnisti maaliskuun alussa keräyksen auttaakseen Ukrainan sotaa pakenevia ja kaikkein heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä. Apua on saatu nopeasti perille ilman välikäsiä, sillä Kylväjän yhteistyökumppanit ovat paikan päällä Odessassa sekä naapurimaissa Unkarissa ja Romaniassa.

Suomalaisten vahva auttamishalu yllätti iloisesti apulaislähetysjohtaja Hanna Lindbergin ja ensimmäiset avustusummat lähetettiin jo viime viikolla.

Karas-Sana Neliöb. 18.-24.3.

Toimijat ovat tavallisia paikallisia ihmisiä Jews for Jesus -järjestöstä sekä Odessan luterilaisesta seurakunnasta.

– Kumppanimme kuljettavat pakoon lähteneitä autoilla rajalle tai Romaniaan sekä avustavat kuljetuskuluissa. Pakoon lähteneitä naisia, lapsia ja vammaisia ihmisiä kootaan Odessan luterilaisen seminaarin tiloihin, missä heille tarjotaan ruokaa ja missä he usein yöpyvät ennen matkan jatkamista.

Liikkeelle on lähtenyt niin paljon ihmisiä, että teillä on ruuhkaa, ja myös kaupoissa ruoasta on suuri kysyntä.

– Huomenna täytyy taas lähteä ostamaan ruokatarvikkeita, niin kauan kuin vielä voi jotain ostaa. Kaupassa täytyy odottaa kauan, että ruokatarvikkeita tuodaan. Kaikki menee sekunneissa, Odessassa sotaa pakenevia auttava Vladislav Smokvin

– Teillä oli tuhansien autojen ruuhkia, sillä monet haluavat lähteä Ukrainasta omilla autoillaan. Matkalla on paljon armeijan ja poliisin tarkastuspisteitä, mikä vaikeuttaa ajamista, hän jatkaa.

Odessan luterilaisen synodin yhteydessä on toteutettu jo useamman vuoden ajan vammaisprojektia ja nyt vammaisia ihmisiä autetaan myös sodan jaloissa.

– Lääkkeiden saannissa on ongelmia, mutta yritän toimittaa niitä edes hiukan. Ostan tukuttain vaippoja ja alustoja vammaisille lapsille. Tarpeen vaatiessa toimitan myös kävelytelineitä ja kyynärsauvoja, Smokvin kuvaa.

Paikan päällä tilanne muuttuu koko ajan ja auttajat joutuvat myös itse kärsimään sodan vaikutuksista. Jews for Jesus -järjestön Kiovan osaston johtaja Anatoli Emma saattoi oman perheensä Romanian rajalle 2. maaliskuuta. Palattuaan kotikadulleen, hän huomasi, että oma koti oli pommitettu.

Eilen, 8. maaliskuuta Odessassa kuultiin ilmahälytyksiä ja läheisessä kaupungissa Nikolaevissa kerrostaloihin osui ammuksia. Myös seurakuntalaisia on lähtenyt pakoon.

– Tässä akuutissa tilanteessa tarve on suuri ja ihmiset pakenevat Nikolaevista. Uusi ryhmä pakolaiseksi lähteviä on jo kokoontumassa luterilaisen seminaarin tiloihin , Vladislav Smokvin toteaa.

Pakolaisten kuljetuksia koordinoiva Leonid Vasserman toimii Odessassa messiaanisen seurakunnan pastorina sekä Jews for Jesus -järjestön Odessan osaston johtajana. Hän kuvaa tilanteen vaikeutumista näin:

– Kasvavassa määrin ihmiset kärsivät ja heitä myös kuolee. Ihmiset ovat näännyksissä henkisesti ja fyysisesti. He viettävät päiviä jonoissa päästäkseen ulos maasta.

Vasserman kertoo esimerkin kolmilapsisesta perheestä, jonka kaikki rahat olivat huvenneet ruokaan ja veteen.

– Kun he olivat päättäneet paeta sireenejä, ammuskelua ja pommitusta he ymmärsivät, etteivät he pystyneetkään tankkaamaan autoaan. Autoin heidät matkaan.

Arvioiden mukaan jo kaksi miljoonaa ukrainalaista on lähtenyt pakoon sotaa naapurimaihin. Siellä suurin tarve on rahasta, jotta pakolaisille voidaan hankkia paikan päältä nopeasti se, mitä tarvitaan.

Ihmisiä Odessan luterilaisessa seurakunnassa.

– Kumppanimme Norjan Israel-lähetyksen (NCMI) kautta saimme yhteyden Unkarin Budapestissa pakolaisia auttavaan luterilaiseen seurakuntaan ja olemme lähettäneet heille ensimmäisen avustuserän. Seurakuntalaiset ovat majoittaneet pakolaisia kodeissaan, tarjonneet ruokaa ja avustaneet aineellisesti missä on ollut tarvetta. Seurakuntalaiset pastorinsa Geza Endreffyn johdolla osallistuvat muiden kaupungin toimijoiden kanssa pakolaisten auttamiseen, Hanna Lindberg kuvaa.

Myös Romaniassa tilanne ja tarve on sama. Sielläkin Kylväjä toimii norjalaisen kumppanin kautta, ilman välikäsiä.

– Tuen saajat ovat Kylväjän tai norjalaisten pitkäaikaisia paikallisia kumppaneita, joihin meillä on henkilökohtainen yhteys. Olemme sähköposti- ja viestiyhteydessä heihin ja saamme heiltä myös kuvia. Lähettimme Marja ja Risto Liedenpohja ovat päivittäisessä yhteydessä Odessaan. He välittävät tietoa tarpeista, tilanteen kehittymisestä ja rukousaiheita.

– Olemme kiitollisia, että voimme auttaa sekä Ukrainan sisällä että maan rajojen ulkopuolelle lähteneitä, Lindberg toteaa.

Kylväjän Auta Ukrainaa -keräys on tuottanut 16 400 euroa (9.3), joista Ukrainaan on lähetetty 6000 euroa. Unkariin on lähetetty 3000 euroa ja Norjan kautta Romaniaan on lähetetty 3000 euroa. Kylväjä on työskennellyt Odessassa Ukrainassa vuodesta 2008 alkaen.

Kuvat: Kylväjä.

 
Kylvaja artikkelibanneri