Yleinen: Arvio: Joulun ihme valkokankaalla 

Kantelu samaa sukupuolta olevien parisuhderukouksesta ei johtanut toimenpiteisiin

 

Huittisten seurakunnan luottamushenkilö Unto Kivimäen kantelu ja selvitysvaade Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulille ei johda erillisiin tutkimuksiin eikä toimenpiteisiin. Tuomiokapituli teki asiasta päätöksen istunnossaan maanantaina 4.4.2011.

Kivimäki kanteli kirkolliskokouksen syksyllä 2010 yksinkertaisella enemmistöllä tekemästä päätöksestä, jossa piispainkokoukselle annettiin valmisteltavaksi ohje parisuhteensa rekisteröineiden parien puolesta.

Päätöksenteko yksinkertaisella enemmistöllä voitiin hyväksyä, koska kirkolliskokouksen perustevaliokunta katsoi, ettei asia koskenut sellaista kirkon uskoon ja oppiin liittyvää kysymystä, joka olisi vaatinut määräenemmistöpäätöksen.

Ajatushautomo Kompassi Neliöb. 13.11.-10.12. MJa

Kivimäen kantelun toinen osa koski vaatimusta, että tuomiokapitulin tulisi ottaa kantaa kirkolliskokouksen perustelakivaliokunnan päätökseen sekä siihen, onko päätös kirkon opin vastainen.

Tuomiokapituli totesi päätöksessään, ettei sillä ole toimivaltaa tutkia kirkolliskokouksen päätöksen oikeellisuutta juridisesti eikä opillisesti. Tuomiokapituli katsoi myös ettei se voi ottaa kantaa kirkolliskokouksen perustevaliokunnan päätöksiin. Tuomiokapituli toteaa, että näin ollen kirjelmät eivät anna aihetta enempiin tutkimuksiin.

Tuomiokapituli käsitteli kantelua ensimmäisen kerran 26.1. ja jätti käsittelyn tuolloin pöydälle. Nyt tehtyyn tuomiokapitulin päätökseen ei ole valitusoikeutta.

– Olen sanonut, etten anna tässä tuhannesosa milliä periksi. Jos nyt tämä ei mene kohdalleen, niin kantelu jatkuu. Toisin sanoen kirkolliskokous ei voi mitään, piispat eivät voi laatia mitään pastoraalista toimintaohjetta ennenkuin kantelut on käyty läpi ja voi mennä vaikka kymmenen vuotta, sanoi kirkkovaltuutettu Unto Kivimäki ensimmäisen käsittelyn jälkeen YLE:n verkkouutisissa.

Kivimäki sanoo osaavansa raamatun ulkoa ja jatkavansa valittamista loppuun asti. Hän ei sulje homoja kirkon ulkopuolelle, muttei salli heille erityisrukouksia. Päätöksen rukoilla homoparien puolesta hän uskoo johtavan lopulta homoparien avioliittojen siunaamiseen.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie