Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Kansallismaisemat kuvittavat Lasse Heikkilän musiikkia multivisioteoksessa

 

Metsän poika -multivisio tuo luonnon lähelle katsojaa. Kuva: Veikko Ruohotie

Metsän poika -teos sai ensi-iltansa viime viikolla. Teoksen on tarkoitus lähteä myös Suomen-kiertueelle.

Multivisioteos Metsän poika sai ensiesityksensä Kouvolassa Kuusankoskitalossa 21. marraskuuta. Kyseessä on kuvamateriaalia ja musiikkia yhdistävä esitys, jossa pääosaa näyttelee suomalainen luonto.

Musiikin teokseen on säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut Lasse Heikkilä, ja kuvista sekä editoinnista vastaa Veikko Ruohotie.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

Idean isä Markku Toimela kertoo tuntevansa tekijät vuosien takaa. Metsän poikaakin valmisteltiin muutaman vuoden ajan.

– Meitä kaikkia motivoi rakkaus luontoon. Haluamme näyttää, miten kaunis on Jumalan luomistyö, ja kannustaa pitämään siitä huolta.

Kolmiulotteinen kokemus

Musikaaleistaan tunnettu Lasse Heikkilä on tehnyt Metsän poikaan kaksitoista uutta laulua. Teoksessa on mukana samanlaisia kansanmusiikkielementtejä kuin hänen messuissaan: siinä soivat muun muassa jouhikot, kanteleet ja viulut. Kouvolan-esityksessä oli mukana livebändi, ja laulusta vastasi Saila Seurujärvi.

Erikoista teoksessa on sen visuaalinen puoli. Lavalla ei nähty näyttelijöitä vaan 4k-multivisiotekniikalla toteutettua kuvamateriaalia. Markku Toimela selittää katsomiskokemuksen vastaavan 3D-elokuvaa. Erona on se, että elokuvissa kolmiulotteinen vaikutelma syntyy erikoislasien avulla, kun taas 4k:ssa laseja ei tarvita.

– Teoksessa on kopterista kuvattua Lapin ruskaa, perinnemaisemia, metsän eläimiä ynnä muuta vuoden kiertoon liittyvää kuvamateriaalia. Tässä luonto tuodaan lähelle niitäkin, jotka eivät esimerkiksi liikuntarajoitteen vuoksi pääse itse sitä katsomaan.

Kuvaaja Veikko Ruohotie on multivisiotekniikan käyttäjänä vanha tekijä. Hänet tunnetaan etenkin Afrikan värit -teoksestaan, jonka on nähnyt liki 100 000 ihmistä ympäri maailmaa.

Metsän poika -esityksen on tarkoitus lähteä jossain vaiheessa kiertämään ympäri Suomea.

 

Aiheet