Kalevi Lehtinen on poissa

 

Evankelista, rovasti Kalevi Lehtinen, 75, on kuollut. Hän kaatui juoksulenkillä kotiseudullaan Saksassa ja menehtyi kaksi päivää sen jälkeen 17.7.2011.
– Menetys on valtava. Kalevissa palanutta evankelioimisen tulta on vaikea korvata, sanoo Markku Happonen, Kalevi Lehtisen missiotiimin pitkäaikainen johtaja ja läheinen työtoveri.

Kalevi Lauri Tapio Lehtinen syntyi Helsingissä uudenvuodenpäivänä 1936. Hänen isänsä oli olympiavoittaja Lauri Lehtinen. Kalevi Lehtinen tuli uskoon teinimissiossa Keravan yhteiskoulussa. Hän valmistui papiksi 1964 ja työskenteli nuorisopappina ja uskonnonopettajana jo ennen valmistumistaan. Vuonna 1964 hän siirtyi Kansan Raamattuseuraan ja työskenteli ensin nuorisoevankelistana, myöhemmin opiskelijatyön johtajana.
Vuonna 1972 Lehtinen siirtyi Saksaan Campus Crusade for Christin palvelukseen ja eteni järjestön Euroopan työn johtajaksi. Evankelistan mieli paloi kuitenkin johtotehtävistä kentälle. Kun Billy Graham vieraili Suomessa Missio Helsingin pääpuhujana vuonna 1987, Kalevi Lehtinen toimi hänen tulkkinaan. Graham testamenttasi mission jatkon Lehtiselle, joka sen jälkeen kiersi loppuelämänsä evankelistana ympäri Suomea ja entistä itäblokin aluetta.
Suoran evankeliumin
julistaja

Missioita järjestettiin kaikissa Suomen suurimmissa kaupungeissa. Kalevi Lehtisen suurimmat missiot olivat kuitenkin entisessä Leningradissa, Volgan laivamissioissa sekä Uralilla Izhevskistä Orenburgiin asti. Sadattuhannet venäläiset tulivat missioihin etsiessään uutta perustaa elämälleen kommunismin romahdettua. Siihen etsintään osuivat missiot ja Lehtisen suora evankeliumin julistus.
Viimeisten vuosien aikana Kalevi Lehtisen sydäntä lähellä olivat koulutus ja uuden evankelistasukupolven kasvatus. Hän oli järjestämässä muun muassa E4:ä eli Suomen evankelioimiskongressia sekä lukuisia sen vanavedessä syntyneitä tapahtumia.
Missä evankeliumin tuuli puhalsi, siellä Suomen billygraham oli innolla mukana. Hänen tavoitteenaan oli Jumalan seurakunnan palveleminen yli kaikkien kirkkokuntarajojen. Näissä vaiheissa hänen tärkeänä tukenaan ja työtoverinaan oli puoliso, lehtori Leena Lehtinen.
Evankeliumin ohella Kalevi Lehtisen toinen intohimo oli isänperintönä saatu juokseminen. Hän juoksi elämänsä aikana lukemattomia maratoneja ja juoksulenkkejä vähintään kerran päivässä satoi tai paistoi. Myös puheensa hän valmisteli aina, jos mahdollista, juosten.