Kirkko: Piispainkokous esittää kirkollista vihkimistä kaikille pareille – yksi piispainkokouksen jäsen jätti päätöksestä eriävän mielipiteen

Kaapo Savolaisen ja Taisto Laakson kohtaaminen johti uskon tielle

 
Kaapo Savolainen

Iltalamppu-lähetyksen Taisto Laakso sai puhelinhaastattelussa tavata jälleen Kaapo Savolaisen, jolle hän oli 11 vuotta aiemmin kertonut Jeesuksen rakkaudesta. Kaapo halusi tuolloin irti huumeista ja tuli tilaisuuteen uskovan isänsä kanssa.

Kaapo Savolainen on 31-vuotias tamperelainen palomies ja seurakuntaaktiivi. Hän on onnellinen mies, sillä hän saa tehdä unelmatyötään. Aiemmin kaikki koulut jäivät kesken ja lapsuuden perheen hajoamisen kokenut poika haki pitkään lohtua ja pakopaikkaa päihteistä.

Kainuun Paltamossa kasvanut Kaapo katsoi jo nuorena ambulanssia ajavaa isäänsä ihaillen.

Karas-Sana Neliöb. 18.-24.3.

– Halusin itsekin ambulanssinkuljettajaksi ja olin nuorena vapaapalokunnassa.

Kolmilapsinen perhe kuului paikalliseen helluntaiseurakuntaan. Kaapo tykkäsi käydä lastenleireillä ja lukea isän kanssa kuvaraamattua. Unelma kuitenkin särkyi, kun isä muutti pois kotoa pojan ollessa 7-vuotias.

Levoton nuoruus

Kaapo muistaa vieläkin sen tunteiden kaaoksen, joka vanhempien erosta seurasi.

– Olin ahdistunut, vihainen ja katkera, enkä pystynyt käsittelemään asiaa siinä iässä.

Rauhattomuuden ja häiriökäytöksen takia poika siirrettiin yläasteella pienempään ryhmään.

– Minulle tarjottiin myös psykologin apua, mutta en suostunut avautumaan hänelle.

Kaapo veti 16-vuotiaana ensimmäisen humalansa.

– Tuntui, että ahdistus ja ”hyrrä” pääni sisällä vaimeni hetkeksi.

Eräs Kaapon kavereista ajoi vuonna 2009 rekan alle. Hän selvisi siitä hengissä, ja hänelle määrättiin kipulääkityksenä vahvoja pillereitä, joita Kaapokin innostui kokeilemaan.

– Siitä lähti minun kohdallani lääkkeiden ja alkoholin sekakäyttö. Kaverini kuoli yliannostukseen kuusi vuotta myöhemmin.

Kaapo alkoi kärsiä paniikkihäiriöstä ja muutti 19-vuotiaana Etelä-Suomeen, koska halusi uuden alun.

– Toisinhan se kuitenkin meni, aloin käyttää Subutexia suonensisäisesti.

Lamppu syttyi

Kun kavereita ympäriltä kuoli huumeisiin, Kaapo alkoi miettiä avun hakemista.

– Lähdin Poriin isän luokse, ja Aittaluodon rannassa oli kokousteltta, jonka hengelliseen tilaisuuteen hän minut vei.

 

”Kutsu oli niin voimakas, ettei sitä voinut vastustaa”

Porin Vapaaseurakunnan ja Missio Iltalampun järjestämässä illassa puhui toimittaja Taisto Laakso, jota Kaapo ei entuudestaan tuntenut. Taiston puhe upposi kuitenkin epätoivoiseen etsijään.

– Sanat, ja varsinkin kehotus antaa elämä Jeesukselle, tulivat suoraan kohti. Kun menin rukoiltavaksi, se oli todella vahva hengellinen kokemus. Tuntui kuin olisin leijunut pumpulissa.

Taisto muistaa myös saman illan.

– Jumalan Henki vaikutti. Mutta vasta nyt, 11 vuoden jälkeen ymmärsin, miksi minun piti puhua juuri sillä tavoin, kuin suoraan jollekin henkilölle. Ja kun pyysin ihmisiä eteen rukoiltavaksi, sinä tulit sieltä melkein lentäen!

– Kutsu oli niin voimakas, ettei sitä voinut vastustaa, Kaapo hymyilee.

Savolainen joutui kyseisen illan jälkeen kamppailemaan vielä joitakin vuosia, ennen kuin tie raittiuuteen lopulta aukesi. Hän muistaa kuitenkin vahvasti ensimmäisen kohtaamisensa Taiston, ja ennen kaikkea Herransa Jeesuksen kanssa. Kaapo palvelee nykyään kotiseurakunnassaan ja erityisesti hänen sydämellään ovat nuoret.

– Toivon, että saisin olla Herran käytössä, mihin Hän sitten ikinä kutsuukin.

* Kaapo Savolaisen haastattelu on julkaistu alun perin Radio Dein ystävien Aalloilla-lehdessä 3/2023. Tilaa lehdestä näytenumero.

* Kuuntele Taisto Laakson Iltalamppu-ohjelmaa Radio Deissä ma klo 18.03 ja la klo 21.03 (u) tai Dei Plussasta. Kaapo Savolaisen haastattelu Iltalamppu-ohjelmassa 6.3.23, kohdasta 0:14:50.

Teksti: Marja Salminen, Taisto Laakson haastattelun pohjalta
Kuva: Kaapo Savolaisen albumi

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)