Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Jumalan valitsema kansa – juutalaiset

 

Lukas Brenner on koulutukseltaan teologi ja työskentelee tällä hetkellä Sleyllä. Hän on tutkinut juutalaisuutta ja kertoo nyt, mitä juutalaisuuden erityispiirteet ovat.

Teksti Annika Sara Sylvia Jalovaara | Kuva Lukas Brennerin albumi ja Lauri Halme

 

Fida Neliöb. vkot 49-50. MJa

Keitä ovat juutalaiset ja miten he elävät nykypäivänä?

Juutalaisuudella voidaan tarkoittaa joko kansaa tai sitten uskontoa. Vaikka henkilö ei noudattaisi juutalaisia uskonnollisia tapoja, hän voi kuulua juutalaiseen kansaan. Kansan sisällä on monenlaisia tapoja elää: ortodoksi- ja ultraortodoksijuutalaiset seuraavat lakia tarkasti, jälkimmäiset voi erottaa jopa pukeutumistavasta. He viettävät sapattia, juutalaisten lepopäivää, noudattaen tiukasti säädöksiä.

Sen lisäksi on muun muassa reformijuutalaisia, jotka tulkitsevat lakia väljemmin ja ateisteja juutalaisia. Suomessa on suurinpiirtein 1500 juutalaista, joista monet noudattavat joitain kansansa tapoja ja juhlia.

Miten eroaa juutalainen ja kristillinen usko?

Perusero uskontojen välillä on, että juutalainen ei pidä Jeesusta Jumalan poikana tai Jumalana. Hän voi kyllä pitää Jeesusta profeettana tai suurena opettajana, mutta harhaoppisena. Silti hän voi katsoa Jeesusta hyvällä. Kuitenkin Jumalan alentuminen ihmiseksi ja nöyryyttävä kärsiminen ristillä on juutalaisista mahdoton ajatus.

Kristityt ja juutalaiset tulkitsevat esimerkiksi Jesajan 53. luvun merkittävästi eri lailla. Kristityistä siinä profetoidaan Messiaan kärsiminen ja kuolema, mikä todistaa Jeesuksen Messiaaksi, mutta juutalainen ajattelee kärsivän palvelijan olevan juutalainen kansa.

”Kuitenkin Jumalan alentuminen ihmiseksi ja nöyryyttävä kärsiminen ristillä on juutalaisista mahdoton ajatus”

Mitä tarkoittaa messiaaninen juutalainen?

 

Messiaaninen juutalainen on juutalainen, joka pitää Jeesusta Messiaana, Jumalan poikana ja Jumalana. He eivät nimitä itseään ensisijaisesti kristityiksi, vaan mieluummin juuri messiaanisiksi juutalaisiksi, sillä he viettävät juutalaisia juhlapyhiä ja tapoja, kuten esimerkiksi hanukkaa ja sapattia. He saattavat myös noudattaa joitain ruokaan liittyviä kosher-säädöksiä, jotka kuuluvat juutalaiseen perinteeseen.

Messiaanisia juutalaisia on ehkä noin puoli miljoonaa maailmassa, ja heistä suurin osa asuu Yhdysvalloissa. Minun näkökulmastani he ovat kristittyjä eli yhtä lailla Jeesuksen seuraajia.

Mikä on paras tapa kohdata juutalainen ja kertoa hänelle omasta uskosta?

 

Omasta uskosta voi kertoa aloittamalla sen merkityksestä itselle. Sekä kristitty että juutalainen uskovat Jumalaan, joka on puhunut Vanhan Testamentin kautta. Juutalainen taas ei usko Uuteen Testamenttiin. Kun Jeesus ilmoitti itsensä Emmauksen tiellä, hän osoitti VT:stä että kaikki hänestä oli jo ennalta kirjoitettu.

”Tärkeintä on kohdata juutalainen rakkaudella ja lämmöllä”

Samalla tavalla nykypäivän kristitty voi rakkaudellisesti viitata raamatunpaikoilla Jeesukseen. Tärkeintä on kohdata juutalainen rakkaudella ja lämmöllä, sillä moni väheksyy tätä kansaa. Ihminen ei voi saada kenessäkään uskoa aikaan, vaan ainoastaan Pyhä Henki voi avata juutalaisten sydämet uskomaan.

 

 

Juutalaisen kansan alkuvaiheet voi lukea Raamatusta. Juutalaiset uskovat Vanhan Testamentin Jumalaan ja odottavat yhä siellä luvattua Messiasta. Heidän uskontonsa on yksi maailman vanhimmista ja luokiteltu lakiuskonnoksi – lain noudattaminen on siis yksi keskeisimmistä periaatteista uskonnossa. Yhteensä juutalaisia on noin 15 miljoonaa eri puolilla maailmaa, eniten Yhdysvalloissa (6,5 miljoonaa) ja sitten Israelissa (5,9 miljoonaa). Lisäksi Euroopassa asuu 1,5 miljoonaa juutalaista. Israelin valtio perustettiin juutalaisille uudelleen 1948.

 

Lue artikkeli kokonaisuudessaan Nuotasta täältä.