Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Jukka Leppilammen ja Marzi Nyman Trion odotettu levy ”Tämä huone, tämä hetki” on hieno kuuntelukokemus

 

Jukka Leppilampi kertoi marraskuun lopussa Ylen ”Taivaallista menoa – Jeesus Tavastialla” -dokumentissa pitkästä urastaan gospelmusiikin parissa. Kuva: YLE/FST

– Taiteen aikakäsitys on erilainen, kolme päivää venyi kolmeksi vuodeksi, kertoo Jukka Leppilampi tuoreen levyn tekoprosessista.

Useita levyjä tehnyt gospelartisti Jukka Leppilampi paljastaa, että hänen ja Marzi Nyman Trion ensi viikolla Radio Dein viikon levynä julkistettavan levyn ydinsanoma on viesti Jeesuksen Kristuksen nimessä tapahtuvasta yhteydestä ja yhteisöllisyydestä, pyhien yhteydestä. Levy sai nimensä yhden kappaleen mukaan.

– Tämä huone, tämä hetki -kappale kuvastaa sitä intensiivistä tunnelmaa ja henkeä, mikä meillä oli studiossa, Leppilampi kertoo.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

Jukka Leppilammen mukaan levyidea lähti liikkeelle siitä, kun Marzi Nyman Trio pyydettiin esiintymään Kuopion tuomiokirkoon vuonna 2012. Marzi halusi Leppilammen vierailevaksi laulajaksi konserttin. Miehet treenasivat keikkaa varten Helsingin Kaapelitehtaalla.

– Ensimmäisellä treenitauolla pojat sanoivat, että ”me mennään muuten sitten studioon”. Yhteinen kolmen päivän treeniperiodi löytyi ja päätimme, että teemme levyn kolmessa päivässä. Teimme 14 biisiä, joista neljä karsittiin pois ja kymmenen vietiin loppuun saakka.

Nyt kolmen vuoden päästä meillä on viimein käsissämme tuore levy.

”Tämä huone, tämä hetki” on matka, jolle haluaa lähteä aina uudelleen

– Emme tee julkaisun yhteydessä livekonserttia. Nyt lähteköön vain tämä levy elämään ja vaikuttamaan. Keväällä tulemme tekemään kiertueen. Tämä teos jää varmasti elämään omaa elämäänsä. Toivon, että se tulee kokemukseksi, jonka haluaa uusia ja uusia, Leppilampi lausuu.

– Biisit ovat matka ja kaari, jolla on alku ja päätepiste. Sen jälkeen kaikki voi alkaa taas alusta, Leppilampi valaisee ajatusta levyn kappaleiden takana. Hän kertoo, kuinka ihmeellisen johdatuksen tuloksena syntyi Niin lauloivat -kappale:

Tein vuonna 2012 ohjelmasarjan Radio Deihin. Sain sen jälkeen sähköpostin, jossa oli liitteenä [biisi]teksti. Tämän tekstin kirjoittaja kysyi, että ”tästäkö sinä puhut”. Hän oli kuunnellut ohjelmat ja kirjoittanut niistä. Ajattelin, että tämä on ihan uskomatonta! Voin sanoa, että se teksti resonoi minussa ja siinä hetkessä syntyi sävellys. Tekstin tekijä on Jarmo Jokinen.

Jukka Leppilampi hehkuttaa saaneensa työskennellä loistavien muusikoiden kanssa. Marzi Nyman Trio koostuu Marzi Nymanista (kitara ja flyygeli), Harri Rantasesta (basso) ja Anssi Nykäsestä (rummut). Lisäksi levyllä vierailevat Jukka Aaltonen saksofonissa, Jukka Gustavson uruissa ja Pekka Kuusisto viulussa sekä Matti P Jaksa vielä -kappaleen rap-osuudessa. Levyn äänimaailma on Markku Veijonsuon luoma.

– Soundimaailma on todella korkeatasoinen, voin sanoa että kansainvälistä [luokkaa]. Biisit ovat erilaisia, mutta muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, Leppilampi kehuu. Hän on itse säveltänyt kaikki levyn kappaleet. Tekstit ovat syntyneet yhteistyössä tuttujen sanoittajien kanssa.

Jukka Leppilammen ja Marzi Nyman Trion studiojammailuista on julkaistu video You Tubessa. Video kuvaa Kolme puuta -kappaleen äänityksiä.

Hengellisyys on ollut luontevana osana paitsi siinä, miten levyn kappaleet ovat syntyneet, myös studiossa tehtyjen liveäänitysten aikana. Leppilampi kertoo, että muusikot suorittivat joka kerta studiossa äänitysten aluksi liturgian ja nauttivat yhteisen aterian. Sitä varten oli asiaan kuuluvasti paikalla pitkä pöytä, liinat, kynttilät ja ikonit.

– Myös tuo levyn kuva on siitä aterian leivästä, Leppilampi paljastaa.

Mikäpä olisi parempi kuvittamaan yhteyden teeman ympärille rakentuvaa levyä kuin kristittyjen yhdessä nauttima leipä. Levyn pelkistetyt kuvitukset sopivat muutenkin hyvin tunnelmaan: harrasta, vaikuttavaa , puhuttelevaa ja taatusti omaperäistä. Tällaista ei ole aiemmin tehty.

Radio Dein Viikon levy maanantaista perjantaihin klo 10.45 ja klo 14.05. Viikon kaikki jaksot uusintana lauantaina klo 17.25.