Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Teatteri Verson näytelmä korostaa kehitysvammaisten ihmisarvoa

 

Höyhen-näytelmässä päähenkilö Hilla unelmoi vapaudesta. KUVA: Teatteri Verso

– Jokainen ihminen ansaitsee arvokkaan elämän, toteaa Höyhen-näytelmän dramatisoinut Tarja Halinen.

Viime keväänä tamperelainen harrastelijateatteriryhmä Teatteri Verso toteutti näytelmän, joka veti katsomon täyteen jokaisessa esityksessä. Ihmisarvoa käsittelevä Höyhen-näytelmä palaa uudelleen lavalle tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Se kertoo kehitysvammaisesta Hillasta, joka joutuu asumaan vastoin omaa tahtoaan laitoksessa. Päähenkilö ikävöi siskoaan ja haaveilee vapaudesta. Idea näytelmästä syntyi draamakasvatuksen opinnoissa.

– Sain tehtäväkseni dramatisoida jonkin romaanin. Tuolloin päätin, että haluan viedä dramatisoinnin myös lavalle ja aloin pohtia, mikä aihe minua puhuttelee. Minulla on pitkä kesätyöhistoria kehitysvammaisten kanssa työskentelystä, ja sitä kautta olin saanut tutustua moneen upeaan persoonaan. Hain kirjaston tiedonhausta romaaneja sanalla kehitysvammaisuus ja löysin Asko Sahlbergin Höyhen-romaanin. Dramatisointi on melko väljä, mutta teema on pysynyt samana: ihmisarvon kunnioittaminen, Tarja Halinen kertoo.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

Teatteri Verso on osa Tampereen seurakuntien nuorten aikuisten Uusi Verso -yhteisön toimintaa. Halisen mukaan Höyhen-näytelmä ei kuitenkaan ole kristillistä teatteria siinä merkityksessä kuin kristillinen teatteri yleensä mielletään.

– Teemme teatteria kristilliseltä arvopohjalta, rukoilemme harjoituksissa ja jaamme elämää toisillemme. Meistä on tullut hyvin tiivis porukka. Uskon, että vaikka uskonkysymykset eivät ole näytelmässä suoraan esillä, arvomme välittyvät silti.

Teatteri Verso pyrkii tekemään laadukasta teatteria, jota myös seurakunnan toiminnasta vieraan on helppo tulla katsomaan.

– Haluamme kunnioittaa Jumalaa tekemällä taidetta oikeasta elämästä niillä lahjoilla, jotka hän on meille antanut, ja niin tasokkaasti kuin osaamme, Halinen selittää.

Tanssia sisältävän Höyhen-näytelmän on ohjannut Annakaisa Järvensivu yhdessä Tarja Halisen kanssa. Koreografian on tehnyt Maija Tuukkanen, äänistä ja valoista vastaa Antti Palm. Rooleissa ovat Venla Wacklin-Mäki-Kerttula, Maria Halinen, Tarja Halinen, Moona Ranta, Laura Tauriainen, Anna Haavisto, Sanna Mentu, Tanja Ylikärppä sekä Heini Torvinen.

Esitykset ovat lauantaina 30.1. klo 19 ja sunnuntaina 31.1. klo 16 LaStrada-teatterin tiloissa, entisessä teatteri Pirkassa Tampereella. Näytelmä sisältää voimakkaita kohtauksia, minkä vuoksi sitä ei suositella alle 13-vuotiaille. Näytelmästä tiedotetaan lisää sen Facebook-sivulla.

 

 

 

 

 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet