Juhannuspäivä on Johannes Kastajan muistopäivä

 
kaksi-koivunrunkoa-joissa-vihreät-lehdet

Juhannusta vietetään kesäpäivänseisauksen eli vuoden pisimmän päivän tienoilla. Suomessa juhannus oli aiemmin aina 24. kesäkuuta, mutta vuodesta 1955 lähtien juhannuspäivä on sijoittunut kesäkuun 20.–26. päivien väliselle lauantaille. Kuva: Sari Savela

Jos juhannussuunnitelmat ovat vielä avoinna, niin ei hätää, monissa seurakunnissa on ohjelmaa juhannuksen aikaan. Juhannuspäivänä taas kirkoissa vietetään jumalanpalvelusta.

Juhannuspäivä osuu tänä vuonna lauantaille 23. kesäkuuta. Tätä pyhää vietetään Suomessa kesäkuun 19. päivää seuraavana lauantaina.

Sana juhannus tulee nimestä Johannes. Nimi tarkoittaa ”Jumala on armollinen”. Juhannus on Johannes Kastajan syntymäpäivä. Raamatun mukaan Johannes Kastaja syntyi puoli vuotta ennen Jeesusta. Siksi juhannusta vietetään puoli vuotta ennen joulua.

Perheniemi Neliöb. vko 3-4. MJa

Johannes Kastaja oli Jeesuksen edelläkävijä, joka kulki Jordanin seudulla ja kehotti ihmisiä kääntymään ja ottamaan kasteen syntien anteeksi saamiseksi.

Juhannuspäivänä kirkoissa pidetään jumalanpalvelus ja lauletaan suvivirsi. Alttarikukkina on luonnonkukkia ja juhannuskoivuja keskikesän juhlan merkkinä. Päivän liturginen väri on valkoinen, ilon ja toivon väri.

Monet seurakunnat järjestävät juhannuksena seurakunnallista toimintaa leirikeskuksissaan. Niissä pidetään juhannushartauksia ja vietetään yhdessä aattoiltaa. Myös monissa kristillisissä järjestöissä on tarjolla monipuolista juhannusohjelmaa.

Juhannuspäivänä 23.6. TV1 lähettää klo 10.00 Reissukirkon. Juhannuksen tekstejä pohditaan upeassa Suomenlinnassa. Pappina on Ida Vartiala. Reissussa tavataan tutkija ja teologi Panu Pihkala, yliopistonlehtori Arja Kaasinen, kansainvälisen työn asiantuntija, pappi Anssi Almgren, ilmastotutkija Laura Riuttanen sekä piispa Teemu Laajasalo.

Reissukirkko on nähtävissä myös Yle Areenassa.

Juhannus on myös Suomen lipun päivä. Liput nostetaan salkoon juhannusaattoiltana kello 18 ja lasketaan juhannuspäivän iltana kello 21.

Kirkon viestintä