Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Joseph Fiennes tähdittää pääsiäisen tapahtumiin keskittyvää uutuuselokuvaa

 

Joseph Fiennes esittää pääosaa uutuuselokuvassa Risen. Kuva: Kuvakaappaus elokuvan trailerista.

Uutuuselokuva Risen sukeltaa Kristuksen kuoleman ja ylösnousemuksen tapahtumiin agnostikon silmin. Elokuva saa ensi-iltansa Yhdysvalloissa tänään.

Christianity Today -lehden haastattelussa Risen-elokuvan tähti Joseph Fiennes kertoo, että epäilevä lähestysmistapa Kristuksen ylösnousemukseen oli kaiketi lähimpänä historiallista totuutta hänen esittämänsä päähenkilön, roomalaisen sadanpäämies Claviuksen kohdalla. Fiennesin mukaan oli hienoa näytellä läpi se valtava henkinen muutos jonka Clavius kohtasi todistaessaan Jeesuksen kuolemaan ja ylösnousemukseen liittyviä tapahtumia.

”Lähestymistapa on nerokas. Lisäksi tarina kehittyy samaan tapaan kuin perinteinen etsivätarina. Henkilöhahmot taistelevat aikaa vastaan todistaakseen, että Jeesuksen ylösnousemus oli huijausta, ja että sen ainut tarkoitus oli aiheuttaa kansannousu”, Fiennes tiivistää.

KRS Krito 10.-23.6.

Fiennes kävi elokuvaa varten gladiaattorikoulua

Päästäkseen sisään Jeesuksen ajan Roomaan Fiennes matkusti Roomaan, jossa hän osallistui gladiaattorikouluun omasta tahdostaan.

”Sain oppia saman minkä roomalaiset sotilaat olisivat oppineet gladiaattoreilta. Joitain hyvin brutaaleja, mutta tehokkaita tekniikoita. Tuotantoyhtiö siis maksoi siitä että minut hakattiin, jotta ymmärtäisin, miten se tehdään. Tämä kaikki auttoi minua ymmärtämään tuon ajan maailmaa ja ajattelutapaa”, Fiennes toteaa.

Fiennes sanookin vaikuttuneensa nimenomaan henkilöhahmonsa läpikäymästä ajattelutavan muutoksesta, jonka hän sanoo olleen äärimmäisen vaikeaa tuon ajan kulttuurissa.

”Clavius joutuu törmäyskurssille roomalaisen loiston ja Kristuksen henkisyyden kanssa. Tuo uusi maailma edustaa hänelle hulluutta. Maailmaa, jossa joku lausuu loruja ja arvoituksia. Ja kuitenkin tuo uusi maailma ja sen luoma yhteys on jotain käsittämätöntä. Oli mielenkiintoista nähdä miten tuo uusi maailma ja sen ihmiset ajoivat hänet hulluuden partaalle uskonsa ja rakkautensa kautta”, Fiennes sanoo.

Kristillinen elokuva on vaikea laji

Fiennesin mukaan Risen horjuttaa kristillisten elokuvien totuttua kaavaa.

”Tuottajat ovat onnistuneet tehtävässään hyvin. He ovat onnistuneet luomaan kristillisen elokuvan, joka on tehty kunnioituksella, mutta silti viihdyttävästi. Tämä jos mikä on vaikea tehtävä. Jos teet elokuvan liian uudistushenkisesti se ei toimi. Ja jos taas olet liian konservatiivinen ja kuiva, elokuva ei toimi suuremmalle yleisölle”, Fiennes toteaa.

Elokuvan vaikutuksesta omaan uskoonsa, tai oman uskonsa näkyvyydestä elokuvassa Fiennes on vaitonainen.

”En halua näyttelijänä laittaa esille omia uskonkäsityksiäni ja sillä tavoin heittää niitä niiden ihmisten päälle jotka eivät todennäköisesti halua niistä kuulla. Minulle usko on ensisijaisesti valona olemista siellä, missä on kärsimystä”, Fiennes toteaa.

Elokuva ei ole näillä näkymin tulossa ainakaan Finnkinon ja Bio Rexin teatterihin Suomessa.