Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Jörn Donner: Suomalaisille vallanpitäjille pitäisi opettaa realismia

 

Jörn Donner oli Veli-Matti Hynnisen vieraana Radio Deissä. Hän sytytti suorassa lähetyksessä adventtikynttilät ja itsenäisyyspäiväkynttilän. Kuva: Ariel Neulaniemi.

Kirjailija Jörn Donner otti Radio Deissä kantaa suomalaiseen politiikkaan. Donnerin mielestä poliitikoille pitäisi opettaa realismia.

Jörn Donner vieraili perjantaina Radio Dein Hynninen -ohjelmassa keskustelemassa ajankohtaisista yhteiskunnallisista tapahtumista ja ilmiöistä, jotka puhututtavat Suomessa ja maailmalla.

Donner kertoi olevansa huolissaan siitä, että tuloerot ovat kasvaneet Suomessa viime vuosina nopeasti ja vähäosaisten asema on heikentynyt. Donner pelkää, että mikäli jotkut nykyisen hallituksen uudistukset toteutuvat, vähäosaisten asema tulee edelleen heikentymään.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Donner totesi pystyvänsä kuvittelemaan Suomelle kuitenkin myös optimistisen tulevaisuuden. Hän näkee suomalaisessa työnteossa ja kekseliäisyydessä paljon positiivista ja toivoo, että Suomi muuttuisi paremmaksi paikaksi elää. Politiikan moniottelijan neuvo suomalaisille päättäjille on ytimekäs:

– Kaikki politiikka, sisäinen tai ulkoinen, vaatii sen kaltaista poliittista realismia, mitä Paasikivella oli. Kyllä myöskin meidän vallanpitäjille pitäisi opettaa vähän realismia, koska joskus tuntuu siltä, että he ajattelevat asioita, joita eivät pysty toteuttamaan, ja sen lisäksi vääriä asioita, arvioi Donner Veli-Matti Hynnisen vieraana suorassa lähetyksessä.

Kirjailija toi esiin, että Suomella on ollut hyvää onnea historian saatossa monen asian suhteen. Hänen mielestään Suomi on ollut politiikassaan, Max Jakobsonin kirjoittamaan kirjaseen viitaten, ”yksinäinen susi”.

– Suomen kehitys on kulkenut hyvin erillisellä ja joskus onnekkaalla tavalla, mutta ei se aina meistä ole johtunut, sanoo Donner viitaten esimerkiksi kaoottisiin maailmanpoliittisiin ja Venäjän sisäisiin olosuhteisiin, joissa Suomi irtautui Venäjän vallan alta ja saavutti itsenäisyyden vuonna 1917.

Itsenäisyyspäivän alla Donner muistutti, että on tärkeää huomioida suomalaisia sotaveteraaneja. Talvi- ja jatkosodan veteraaneja oli Sotiemme Veteraanit -keräyksen verkkosivujen mukaan vuoden 2015 alkaessa elossa vielä 26 590 henkilöä. Heistä sotainvalideja oli 3 910. Sotaveteraanien keski-ikä on jo yli 90 vuotta.

Jörn Donner on 82-vuotias kirjailija, elokuvaohjaaja, kansanedustaja sekä entinen Euroopan parlamentin jäsen ja diplomaatti.

Veli-Matti Hynninen ottaa vastaan vieraita Radio Deissä perjantaisin kello 9 – 10. Jörn Donnerin haastattelun voit kuunnella Deistä vielä yöuusintana tänään kello 03 tai ohjelma-arkistosta.