Jorma Hynninen avautui edesmenneen poikansa sukupuolisesta suuntautumisesta saamastaan palautteesta: ”Äkkipikaisen savolaisen sappi kiehahti”

Oopperalaulaja, professori Jorma Hynninen avasi Radio Dein Isäntänä Tapan Ruokanen -ohjelmassa vuosikymmenen takaista tunnemyrskyään, jonka hänen poikansa Marko Salon aids-kuolema aiheutti.

Baritoni Jorma Hynnisen, 77, oopperalaulajapoika Marko Salo kuoli aidsin aiheuttamaan aivokalvontulehdukseen 40-vuotiaana kolmetoista vuotta sitten.

– Totta kai tämä oli yksi traagisimpia isänkin kohtaloita, kun oma lapsi sairastui tautiin, mistä oli varmaa, että seurauksena on kuolema. Kymmenen vuotta sitä kuolemaa odotettiin. Ne reaktiot, mitä yhdeltä pieneltä osa-alueelta tuli juuri silloin, kun Marko oli kuollut, että homoja ei saa siunata, niin siinähän tällaisen äkkipikaisen savolaisen sappi kiehahti, avasi Jorma Hynninen Radio Dein Isäntänä Tapani Ruokanen -ohjelmassa vuosikymmenen takaisia tuntojaan.

Sansa kesäkeräys artikkelin alle

Hynninen sai tuolloin homokeskustelun innoittamilta tiukan linjan uskovilta henkilökohtaisia viestejä poikansa elämäntavan synnillisyydestä tämän menehtymisen jälkeen.

”On helppo antaa tuomiota sivusta päin, mutta kun sen kokee itse vanhempana, silloin tulee oikeudenmukaisuuden vahva tunne, miten tähän täytyy suhtautua.”

Jorma ja Reetta Hynnisen Marko-poika koki murrosikäisenä uskonnollisen herätyksen. Kun avoin ja valoisa nuorukainen kertoi seurakuntanuorten piirissä olevansa homo, hänet Hynnisen mukaan syrjäytettiin yhteisöstä. Seurauksena oli pojan henkinen kaaos ja masennus.

– Myös niin sanotut vahvasti uskovaiset ihmiset ymmärtävät jo paremmin, että eihän ketään ihmistä voi tuomita sellaisesta asiasta, mille hän ei itse voi mitään. Kukaan ei voi ymmärtää, ellei se ole omakohtainen asia. On helppo antaa tuomiota sivusta päin, mutta kun sen kokee itse vanhempana, silloin tulee oikeudenmukaisuuden vahva tunne, miten tähän täytyy suhtautua, sanoitti Jorma Hynninen ajatuksiaan Radio Deissä Tapani Ruokasen haastattelussa.

Ahkerasti kirkoissa esiintyvä Hynninen kertoo kristillisen uskon olevan hänelle elämän kantava voima. Arvostelleessaan armotonta tapaa kohdata lähimmäinen tiukan uskonnollisen opin siivittämänä hän korostaa, ettei halua arvostella uskoa tai kirkkoa sinänsä.

– Suhde kirkkoon ja uskontoon yleensäkin on ollut luonteva lähtökohta kodista lähtien. Tällainen körttiläiskodissa kasvanut voi sanoa, että usko kasvoi sisään kodin ilmapiirissä ilman sen kummempia kommervenkkejä.

Jorma Hynnisen kansainvälinen oopperaura alkoi lähes viisikymmentä vuotta sitten, kun hän vuonna 1969 voitti Lappeenrannan ensimmäinen valtakunnallisen laulukilpailun. Voitto avasi Sibelius-Akatemian opiskelijalle ammattilaulajan uran.

– Mikään ei ole elämässä sattumaa. Se mitä on tapahtunut, on ollut suurelta osalta täysin odottamatonta hyvissä kokemuksissa ja huonoissa kokemuksissa. On tullut sellainen käsitys, että ellei niin ja niin olisi tapahtunut, elämä ei olisi tällaista kuin se nyt on. Minulla on paljon konkreettisia kokemuksia siitä, että tämä ei voi olla sattumaa.

Viime vuonna Jorma Hynninen joutui saattamaan Reetta-vaimonsa haudan lepoon 57 yhteisen avioliittovuoden jälkeen. Syöpädiagnoosin saanut Reetta Hynninen ehti taistella sairautta vastaan vuoden ajan.

Jorma Hynnisen haastattelu Isäntänä Tapani Ruokanen ohjelmassa (22.6.2018) on kuunneltavissa kuukauden ajan Radiot.fi-palvelussa.

Isäntänä Tapani Ruokanen Radio Deissä perjantaisin kello 16. Uusinta tiistaisin kello 19.

Kuuntele ote ohjelmasta [2 min 30 s, toimittajana Tapani Ruokanen]:

Radio Dei Radiot_fi

Aiheet

,