Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Johanna Kare teki elämänsä ensimmäisen laulun – sai tekstin ja sävelen lenkillä Jumalalta

 

Valokuvaaja Johanna Kare lähti lenkille. Päässä alkoi soimaan sävel, johon kietoutuivat sanat. Näin syntyi lauluntekijän ensimmäinen laulu. Herra kanna -laulu tuli suoraan Jumalalta.

– Tapahtui ihme. Olen kahdeksan vuotta laulanut kirkossa, mutta edelleen ääneni muistuttaa varista. En koe olevani musikaalinen ihminen. Enhän osaa edes mitään nuotteja, tai tiedä mikä sävellaji. 

– Olin ihan puulla päähän lyöty, että mikähän tämän tarkoitus oikein on. Herra vaan antoi tämän kappaleen soida, tulla ajatuksiin ja sydämiin. Se jäi mieleen. Ja se vaan pyöri ja pyöri. Ainoa ajatus polulta oli, että tämä on pakko saada ulos. Lauloin laulun kännykkään, jotta se jäisi talteen. Lähetin sen sitten ystävälleni Kari Tikalle, joka sovitti kappaleen, kertoo hämmentynyt Johanna Kare. 

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Mutta tuli myös ihana olo ja lämpö sydämeen. Olet Herran käsissä.

Radio Dei kustansi Herra kanna -kappeen studioäänityksen. Laulun tulkitsijaksi valikoitui Olli Helenius, Leevi Helon ja Marko Karen säestyksellä. 

– Se on aina kunnia. Kun päästiin vielä Suomen hienoimpaan studioon, Finnvoxille, hehkuttaa Helenius. 

– Tätä laulaessa minulla oli kiitollinen olo. Että tänä helteisenä aamuna, aurinko paistaa,  saan olla terve. Kaikki ei ole kohdillaan, ei todellakaan, mutta kaikki on silti hyvin, kun saan kaiken luovuttaa Hänelle, hän sanoo.  

Herran käsissä

Kare toivoo, että laulu koskettaisi ja auttaisi monia ihmisiä. 

– Kun kappaletta äänitettiin, tuli koko ajan vaan itkua. Mutta tuli myös ihana olo ja lämpö sydämeen. Olet Herran käsissä, sanoo Johanna ja korostaa, että kun annat elämän Herran käsiin, kaikki on hyvin. 

Tätä laulaessa minulla oli kiitollinen olo. Että tänä helteisenä aamuna, aurinko paistaa,  saan olla terve. Kaikki ei ole kohdillaan, ei todellakaan, mutta kaikki on silti hyvin.

– Sitä haluan sanoa. 84-vuotias isäni oli juuri silloin vakavasti sairastunut. Oli huolta ja halusin turvata Herraan, että kaikki kääntyisi parempaan. Nyt isä on parantanut. 

Lisää lauluja?

Johanna Kare ei lupaa lisää lauluja, mutta ei hänellä mitään niitä vastaankaan ole. 

– Enhän minä lähtenyt mihinkään muualle kuin lenkille, ja syntyi laulu. Se on sitten ihan Herrasta kiinni, oliko vain tämä vain yksi kerta vai tuleeko uusia. Tämä tuntui kyllä kivalle. 

 

Herra kanna -kappale ensiesitetään Vanhassa kirkossa 30. elokuuta ja Johanna Karen 3. syyskuuta avautuvan Armon kalterit -valokuvanäyttelyn avajaisissa, Katajanokan hotellilla. Näyttelyssä kerrotaan kymmenen vangin tarinaa valokuvin.

 

Kuuntele Herra kanna -kappale Johanna Karen kotisivulta:

https://johannakare.com/teokset

 

Aiheet