Elämäntaito: Lentokonemekaanikon hämmästyttävä ura: Mediatalon toimitusjohtaja Olavi Kumpulainen on nyt myös lähetyslentäjien puheenjohtaja

Jerusalemista löydetty 2000 vuotta vanha luolasto Itkumuurin vierestä

 

Arkeologisen löydön tekee ainutkertaiseksi se, että ensimmäistä kertaa maanalaisia rakennelmia on löytynyt aivan itkumuurin vierestä. Kuva: Sari Savela

Viime viikolla Israelissa julkaistiin uutinen Jerusalemin maanalaisista huoneista, jotka oli kaivettu esiin aivan Itkumuurin vierestä.

Tuo 2000 vuotta vanha luolasto on sensaatiomainen, sillä näiltä paikoilta ei ole aiemmin löydetty mitään vastaavia, maan alle tehtyä huoneita. Paikka aivan temppelialueen tuntumassa tekee tästä erityisen kiinnostavan. Toistaiseksi näiden huoneiden käyttötarkoitus on mysteeri.

Jerusalemin Länsimuurin eli Itkumuurin edessä on laaja piha-alue ja sen pohjoisreunalla olevassa rakennuksessa ovat nykyään vessat sekä sisäänpääsy temppelimuurin läntistä muuria reunustavalle tunnelikäytävälle. Käytävää kutsutaan Länsimuurin tunneliksi tai Hasmonealaistunneliksi. Kyseistä rakennusta kutsutaan nimellä Beit Strauss erään brittiläisen mandaattiajan omistajan mukaan.

Perheniemi neliöb. vkot 23-24. MJa

Tämän ”Strauss-rakennuksen” uudistustyöt aloitettiin vuonna 2008. Siitä syntyi vuosia kestänyt kiista, millainen tuosta, joskus synagogakäytössäkin olleesta rakennuksesta pitäisi tehdä ja voidaanko paikalla suorittaa kaivauksia. Tästä löytyi kiinnostava raportti vuodelta 2015 ja mainitsen tämän sen vuoksi, että raportin kirjoittaja on israelilainen arkeologi Raz Kletter, joka oli kymmenkunta vuotta aiemmin ollut minun väitöstilaisuudessani vastaväittäjänä.

Nyt siis pitkän kaivausprojektin ensimmäinen vaihe on julkistettu. Kyseisen rakennuksen alta paljastui ensin mosaiikkilattia, joka ajoitetaan noin 600-luvulle jKr. Sen alla oli pelkkää peruskalliota, joka tuntui kaivajista aluksi pettymykseltä.

Yllättäen kalliosta löytyi kuitenkin kolo, joka osoittautui lisäkaivauksissa pieneksi huoneeksi. Sen jälkeen löytyi vielä kaksi muuta huonetta, jotka kaikki olivat eri tasossa ja niiden välillä oli rappuset. Huoneiden koot ovat 2,5m x 4m, 2,5m x 2,5m ja 2,5m x 2,5m. Mikä niiden alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut, on toistaiseksi täysi arvoitus. Huoneiden seinillä on syvennyksiä, joihin on aikoinaan sijoitettu öljylamppuja valaisemaan maanalaisia huoneita. Löydetyissä esineissä olikin useita hienoja öljylamppuja sekä mm. juutalaisessa rituaalikäytössä olleita astioita. Näiden perusteella huoneet ajoitetaan toisen temppelin ajan lopulle eli meidän ajanlaskumme alkuvuosikymmeniin.

Mihin tarkoitukseen huoneet on alun perin tehty? Tutkijat on esittäneet kolme vaihtoehtoa: varastotila, asuintila tai piilopaikka. Yhtenä mahdollisuutena arveltiin, että kyse olisi osa jotain julkista rakennusta, joka päältä olisi luonnollisesti jo hävinnyt.

Minulla on kaksi veikkausta, jotka molemmat saattavat olla vääriä. Piilopaikkateoria ei ole kovin huono, sillä roomalaisen Tituksen piirittäessä kaupunkia useiden vuosien ajan ennen vuonna 70 tapahtunutta Jerusalemin hävitystä, juutalaiset ovat hyvinkin saattaneet tarvita maanalaisia piilopaikkoja. Tähän kyseiset huoneet ovat tosin kovin pieniä, jos suuremmalla joukolla on ollut kätköpaikan tarve.

Yhtenä mahdollisuutena tuli mieleen ajatus, että kyseessä olisikin osa ns. Hasmonealaispalatsia. Tällainen on varmuudella sijainnut temppelialueen läheisyydessä, eikä siitä ole löydetty mitään varmoja jälkiä. Minä olen esittänyt yhtenä vaihtoehtona, että palatsi on sijainnut siinä, missä nykyään juutalaiskorttelin alla on Wohlin museo eli esiin kaivettu Herodeksen ajan kortteli. Se ei ole kaukana nyt löydetystä luolastosta, joskin kyseessä olisi eri paikka. Hasmonealaispalatsi on sikäli kiinnostava, että Pilatus on saattanut majailla juhlien aikana juuri siinä. Näin ollen se olisi myös Jeesuksen tuomitseminen paikka.