Palestiinalaishallinto lupaa käydä läpi koulujen oppimateriaalit – paine EU:sta tuottanut tulosta

 

Palestiinalaisia koululaisia. Kuvituskuva: Sari Savela

Euroopan parlamentti antoi toukokuun puolivälissä päätöslauselman, jossa palestiinalaishallinto tuomittiin vihapuheen ja väkivaltaisen aineiston sisällyttämisestä koulukirjoihin.

Palestiinalaishallinto ilmoitti viime viikolla suostuvansa tekemään muutoksia koulujen opetussuunnitelmaan.  Monet EU-maat ovat olleet huolissaan palestiinalaisten oppikirjojen sisällöstä. Laaja huomio on alkanut tuottaa tulosta.

Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtajana toimiva kansanedustaja Peter Östman (Kd) on tyytyväinen tilanteeseen. Hän on eri yhteyksissä tuonut esiin oppikirjojen epäeettisen sisällön ja vaatinut Suomen hallitusta puuttumaan asiaan.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Israelilaisten ja palestiinalaisten välisen luottamuksen ja rauhanomaisen rinnakkaiselon edellytyksenä on asenteiden muuttuminen. Tämä edellyttää sitä, ettei koulutuksessa saa olla antisemitismiin tai jopa väkivaltaan innoittavia elementtejä, kuten marttyyriuden ihannointia, toteaa Peter Östman.

Israelissa toimiva IMPACT-se -tutkimuskeskus on aikaisemmin raportoinut oppikirjojen ongelmallisista sisällöistä. IMPACT-se:n julkaiseman raportin johtopäätös on, että radikalisoituminen tulee laajalti esiin kautta koko opetussuunnitelman. Uudet oppikirjat kasvattavat nuoria palestiinalaisia uhraamaan itsensä marttyyriudelle ja edistämään vihaa. Oppikirjat ovat sitoutuneet jihadistiseen sotaan ja niiden maailmankuva on radikaalin islamistinen ja osittain salafistinen. Käytännön esimerkkinä tutkimusryhmän edustajat kertoivat ala-asteen matematiikan kirjassa olleesta tehtävästä: ”Jos ensimmäisen intifadan marttyyreja on X määrä ja toisen intifadan marttyyreja on Y määrä, mikä on ensimmäisen ja toisen intifadan marttyyrien kokonaismäärä?”

Euroopan parlamentti antoi torstaina 14.5. päätöslauselman, jossa palestiinalaishallinto tuomittiin vihapuheen ja väkivaltaisen materiaalin sisällyttämisestä edelleen koulukirjoihin. YK, EU, Yhdysvallat, Iso-Britannia, Norja ja monet muut maat ovat aiemmin ilmaisseet huolensa opetusmateriaalien sisällöstä.

Palestiinan itsehallinnon pääministerin Muhammad Shtayyehin johtamassa kokouksessa Palestiinan hallitus hyväksyi 18. toukokuuta suunnitelman, jonka mukaan opetussuunnitelmaan tehdään muutokset lukuvuodelle 2020-2021.

– EU:n tulee olla valppaana, että opetussuunnitelmien ja oppimateriaalien sisällöissä tapahtuu muutos myös käytännössä, eikä asia jää pelkän lupauksen tasolle, muistuttaa kansanedustaja Östman.

Suomi on rahoittanut merkittävästi Palestiinalaishallinnon koulutussektoria ja opetussuunnitelmauudistusta.