Jenni Haukio saarnaa Lotta Svärdin juhlassa – ”Päämääränne siirsi syrjään arkiset erimielisyydet”

 

Sauli Niinistö ja Jenni Haukio vastaanottivat vuoden lopussa presidenttiparille osoitetut joulutervehdykset virtuaalisesti. Lokakuussa tasavallan presidentti puolisoineen nähdään kirkossa paikan päällä. Kuva: Jon Norppa/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio saarnaa lokakuussa Helsingin tuomiokirkossa, jossa Lotta Svärd -järjestö pitää juhlamessun. Presidentti Sauli Niinistön aikeissa on saapua kirkkoon kuuntelemaan puolisonsa saarna.

Lotta Svärd pitää järjestön 100-vuotisjuhlan kunniaksi Helsingin tuomiokirkossa juhlamessun Helsingin tuomiokirkossa 10. lokakuuta.

Juhlavuoden suojelija Jenni Haukio nousee messussa saarnaajan paikalle. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on luvannut kunnioittaa tapahtumaa saapumalla paikan päälle.

SRO-ARK, neliöb. 18.7.-14.8. MJa

– Kun ajattelen lottia ja heidän toimintaansa isänmaamme parhaaksi, täyttää mieleni syvä kiitollisuus ja kunnioitus. Kutsu pitää saarna lottien juhlavuoden messussa on minulle äärimmäisen merkityksellinen luottamustehtävä, perustelee Haukio.

”Lupaan teille, että me myöhemmät sukupolvet tulemme tekemään kaikkemme pitääksemme yllä lottien henkistä perintöä.”

Juhlamessuun osallistuu lukuisa joukko lottia ja pikkulottia.

– Lupaan teille, että me myöhemmät sukupolvet tulemme tekemään kaikkemme pitääksemme yllä lottien henkistä perintöä asettaen ihanteemme korkealle, kuten Kultaisiin sanoihin on kirjattu. Tahto puolustaa omaa maata, sen ihmisiä ja elämänmuotoa oli teille päämäärä, joka siirsi syrjään kaikki arkiset erimielisyydet, Haukio huomauttaa.

”Rakkautta yli sukupolvien” otsikoitu juhlamessu televisioidaan, ja se nähdään suorana lähetyksenä Yle 1:llä 10. lokakuuta aamukymmenestä alkaen.

– Televisiointi mahdollistaa sen, että koko Suomi voi yhdessä kiittää ja juhlia näitä upeita naisia. Keitä kahvit, kata kauniisti, sytytä kynttilä ja liity juhlamessun viettäjien joukkoon, kirkkoherra Marja Heltelä vinkkaa.

Rouva Jenni Haukio on muistanut lottia ja pikkulottia aina tilaisuuden tullen. Elokuussa hän kiitti heitä henkilökohtaisesti kirjeitse, tietää Lotta Svärd Säätiön toiminnanjohtaja Anne Nurminen.

– Se, että hän on kiittänyt jokaista lottaa ja pikkulottaa henkilökohtaisesti, on tunnustus, joka on otettu suurella ilolla ja liikutuksella vastaan. Presidenttiparin osallistuminen vuoden päätapahtumaan sekä rouva Haukion saarna on syvä kunnianosoitus lottajärjestön jäsenille ja heidän omaisilleen, näkee Nurminen.

Lottajärjestössä toimineiden sukupolvia edustavat juhlamessussa avustavat lotta Asta Heickell (92), Verna Arajuuri (17) ja Emma Nurminen (8). Jumalanpalveluksen kuorona on lapsikuoro Candomini johtajanaan Viena Kangas.

Lotta Svärd Säätiö on 1921–44 toimineen lottajärjestön huolto- ja avustustyön perillinen. Syksyllä 1944 lotat perustivat Suomen Naisten Huoltosäätiön jatkamaan lottajärjestön huolto- ja avustustyötä. Vuonna 2004 huoltosäätiön nimi muutettiin Lotta Svärd Säätiöksi.