Ihmisiä ja ilmiöitä: Koronatartuna oli viedä äänen lisäksi koko Tom Bollströmin elämän – ”Koin olevani Jumalan kanssa kasvokkain” Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Jeesuksen ajan synagoga löytyi kaivauksissa

 

Noin 1 600 asukkaan Migdalin kylä sijaitsee Galileanjärven rannalla noin kahdeksan kilometriä Tiberiaasta pohjoiseen. Kuva: Wikimedia Commons

Synagogan rauniot löytyivät Magdalan kylästä.

Israelissa on löydetty rauniot ajanlaskun alkuun sijoittuvasta synagogasta, jossa Jeesuksen uskotaan vierailleen useasti palveluaikansa alkuaikoina. Rauniot sijaitsevat Magdalan (hepreaksi Migdalin) kylässä, joka on myös evankeliumeista tutun Magdalan Marian kotikylä.

– Evankeliumeissa toistuu monissa paikoissa ilmaisu ”Jeesus kierteli kautta koko Galilean ja opetti heidän synagoogissaan”. Tämä oli lähimpänä Kapernaumia, hänen [Jeesuksen] asuinkaupunkiaan, sijaitseva synagoga. Siksi on todennäköistä, että hän oli täällä useasti, selittää raunioita esittelevän Magdala Centerin johtaja isä Juan Solana kristillisen CBN-kanavan haastattelussa.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Synagogan raunioista löydettiin myös Magdalan kiveksi nimetty kivipaasi, jossa on kaiverrettuna seitsenhaaraisen kynttilänjalan eli menoran kuva. Juutalaisuuden keskeisiin tunnuksiin lukeutuvaa kuvaa pidetään merkityksellisenä ensimmäisen vuosisadan juutalaisuuden tutkimuksen kannalta.

 

Alkuperäinen uutinen CharismaNews-sivulla.