Elämäntaito: Tuore tutkimus paljastaa: Pojat aiempaa uskonnollisempia, tytöt voivat huonosti ja etääntyvät uskonnosta Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Japanissa valtava maanjäristys ja tsunami: Läheteillä ei hätää

 

Tokio massiivisen järistyksen kourissa

Japanissa sattui tänään voimakas maanjäristys noin kello kahdeksalta aamulla Suomen aikaa. Japanin valtiollisen NHK-televisiokanavan alustavien tietojen mukaan maanjäristyksen keskus oli Miyagin läänissä noin kolmesataa kilometriä Tokiosta pohjoiseen.

– En ole eläissäni kokenut näin voimakasta järistystä. Asuntoni on viidennessä kerroksessa. Ensin tuntui vain pientä keinuntaa, joka vähitellen muuttui todella voimakkaaksi tärinäksi. Olin todella peloissani, kertoo tokiolainen Yukiko BBC:n uutisissa.

Mannerlaattojen liikehdintä on aiheuttanut myös tsunameja. Maanjäristystä on verrattu voimakkuudeltaan Koben järistykseen vuonna 1995.

SEKL Neliöb. vko 48. MJa

Maanjäristys on maan historian mitatuista järistyksistä voimakkain. Järistys oli japanilaisten käyttämällä asteikolla 0-7 kovin mahdollinen eli seitsemän. Richterin asteikolla mitattuna voimakkuus on 8,8.

Lähetit turvassa

Alueella on jatkuvasti jälkijäristyksiä. Tokion Suomi-kirkolla työskentelevän Sleyn lähetin mukaan jälkijäristyksiä on tuntunut tuntien ajan.

Kaikki Sleyn Japanin-lähetit on tavoitettu tämänaamuisen maanjäristyksen jälkeen. Lähetit ovat perheineen kunnossa. Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen lähetystyöntekijöillä Japanissa ei ole myöskään hätää.

Kansanlähetyksen lähetit työskentelevät Kansain alueella Kobessa ja sen ympäristössä. Järistys oli tuntunut hieman Kobessakin ja tsunamivaroitus on annettu Tyynenmeren alueelle.

Tokiossa metro ei toimi ja paikallisjunaliikenne sujuu vain osittain. Kännykät eivät myöskään toimi.

Japanin viranomaiset eivät ole vielä kertoneet järistyksen uhrien lukumäärää.
– Tällainen tilanne on kriisitilanne ja pyydämme esirukousta lähettiemme ja koko Japanin puolesta, Sleyn lähetysjohtaja Pekka Huhtinen sanoo.

 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie