Ihmisiä ja ilmiöitä: Koronatartuna oli viedä äänen lisäksi koko Tom Bollströmin elämän – ”Koin olevani Jumalan kanssa kasvokkain” Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Jan Latvalan perheessä rukoillaan joka ilta

 

Jan Latvala on kaikkien aikojen eniten SM-liigaotteluita pelannut jääkiekkoilija.

Lahden Pelicansin Jan Latvalasta tuli viime viikonloppuna jääkiekon SM-liigan kaikkien aikojen ottelutilaston ykkönen, kun hän pelasi 1002. liigaottelunsa. Tärkeimpinä arvoina hän pitää toisen kunnioittamista ja perhekeskeisyyttä. Jääkiekkoa hän pitää Jumalan lahjana itselleen.

Jääkiekko on ennen kaikkea joukkueurheilua. Sitä pelataan joukkueen hyväksi. Mistä syntyy hyvä joukkuehenki?
– Toisen pelaajan kunnioittamisesta. Siitä, että pukukopissa on hauskaa ja että on mukava tulla hallille. Tietysti valmentajilla on omaa osuutensa, mutta he ovat aika etäisiä. Pelaajat ovat paljon yhdessä. Siitä se joukkuehenki syntyy.

Miten käsittelette tappiot ja pettymykset?
– Kyllä tappion jälkeen on mieli maassa. Asia hoidetaan seuraavana päivänä aika karulla tavalla. Pidetään kymmenen minuutin palaveri, jossa katsotaan videolta syyt tappioon. Virheet käydään läpi lyhyesti. On muistettava, että kaikki tekevät virheitä. Niitä ei jauheta pitkään. Katsotaan heti eteenpäin. Virheen tehnyttä ei jätetä yksin, vaan joukkueena tuemme häntä, kokenut Jan Latvala sanoo.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Miksi sinusta tuli jääkiekkoilija ja ammattiurheilija?
– Jääkiekko on haastava ja nopea peli. Siinä saa toteuttaa itseään. Järjen käyttö on sallittua. Itselläni oli esikuvia aikoinaan ja nyt ehkä voin olla, toivottavasti, hyvänä esikuvana nuorille. Pikkupojasta asti into lajiin on säilynyt. Jos into loppuu, on syytä lopettaa. Sellainen ei vielä ole näköpiirissä.
Jan Latvala tunnetaan pelaajana, jolla on hyvä pelisilmä ja aina rehti asenne myös vastustajaa kohtaan. Intoa tuntuu riittävän, vaikka miestä on riepoteltu haastattelusta toiseen.
– Eilen meni harjoitusten jälkeen koko päivä Hesarin ja Keskisuomalaisen kanssa, Latvala kertoo työnsä yhdestä väistämättömästä osa-alueesta.

Mitkä ovat sinun arvosi?
– Toisen kunnioittaminen. Perhekeskeisyys. Haluamme vaimoni Sarin kanssa ohjata 12-, 10- ja 4-vuotiaat tyttäremme kristityn seurakuntaelämään. Pyhäkoulu on tullut tytöille tutuksi. Iltarukoukset pidetään päivittäin. On tärkeää, että muistetaan kiittää, Jan Latvala kertoo.

Voisitko pitää jääkiekkoa johdatuksena ja Jumalan lahjana itsellesi?
– Kyllä niin voin sanoa.

TEKSTI JA KUVA: SEPPO VÄNSKÄ

 
artikkelibanneri Uusi Tie