Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Jälleen pieni lisäys helluntailaisten kokonaismäärään

 

Kastetilaisuuksia on monenlaisia. Nuorisopastori Juha Lehtonen kastoi Dianan uimarannalla viime kesänä ystävien todistaessa tapahtumaa. (RV)

Helluntailaisia on nyt yhden pienen seurakunnan verran enemmän kuin viime vuoden alussa.

Suomessa oli vuodenvaihteessa 71 helluntailaista enemmän kuin vuosi sitten. Lisäys vastaa yhtä pienehköä paikallisseurakuntaa. Valtakunnallinen jäsenmäärä 46 423 käsittää suomenkieliset helluntaiseurakunnat.

Jäsenmäärätilastoista vastaa Emrone Oy, joka kokoaa luvut vuosittain eri seurakunnista.

– Erikoista luvuissa on se, että tähän asti jäsenmäärän kehitys on noudattanut kastettujen määrää. Nyt jäsenmäärä kasvoi, vaikka kastettujen määrä väheni hieman, toimitusjohtaja Raimo Kivikangas sanoo.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

– Moni seurakunta ilmoittaa jäsenmäärän lisääntyneen enemmän kuin kastettujen määrästä voi lukea.

Tämä viittaa siihen, että osa uusista helluntailaisista on kastettu joskus aiemmin.

Vähemmän nollia

Kokonaisjäsenmäärä elää uusien kastettujen muodostaessa lisäystä ja kuolleiden tai seurakunnasta muutoin pois siirtyneiden muodostaessa vähennystä jäsenlukuun.

Kasteen kautta helluntaiseurakuntiin liittyi 773 henkilöä, viime vuonna kastettuja oli 792.
Helluntailaisten kannalta kenties ilahduttavin yksityiskohta on ”nollakaste-seurakuntien” eli niiden yhteisöjen, joissa ei vuoden aikana kastettu lainkaan uusia jäseniä väheneminen lähes kolmanneksella.

Vuonna 2012 näitä seurakuntia oli 102, viime vuonna 71. Kaikkiaan Suomessa on noin 240 helluntaiseurakuntaa. Maassa on vähän paikkakuntia, joissa ei ole lainkaan helluntailaisten toimintaa. Seurakuntakohtainen kastekärki noudattelee viime vuosien linjaa: kärjestä löytyy kaksi Saalemia – Helsingissä ja Tampereella. Molemmissa kastettiin noin 50 uutta jäsentä.

Jokaisella oma malli

Kastetilastojen valossa Turun helluntaiseurakunnassa eletään virkeitä aikoja; kastettuja oli viime vuonna 45, mikä nosti seurakunnan kasterankingin kolmoseksi.

– Seurakunnan rukouselämä on voimistunut viime vuosina ja alkaa nyt kantaa hedelmää, pastori Pekka Havupalo Turusta arvioi.

– Erityisesti nuorisotyö on mennyt eteenpäin. Armolahjojen toiminta on nuorten keskellä hyvin yleisiä.

Helsingin Siion-seurakunta on viime vuosina panostanut niin sanottuun perinteiseen evankeliointiin. Hedelmääkin on saatu: viime vuonna kastettiin 19 uutta jäsentä.

– Ehdoton ykkösasia on se, että seurakunta rukoilee. Pitää myös keskittyä niihin tehtäviin, jotka ovat meille ominaisia, pastori Mikko Hursti Siionista sanoo.

– Pidän tärkeänä, että seurakunnat eivät matkisi toisten mallia, vaan löytäisivät oman mallin Jumalalta.