Ihmisiä ja ilmiöitä: Koronatartuna oli viedä äänen lisäksi koko Tom Bollströmin elämän – ”Koin olevani Jumalan kanssa kasvokkain” Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Isossa Kirjassa heinäkuun lopussa musiikkia ja urheilua

 

Keuruulla kisataan Suomen seurakuntien paremmuudesta frisbeegolfissa.

Heinäkuun viimeinen viikonloppu on koulutus- ja konferenssikeskus Isossa Kirjassa omistettu musiikille ja urheilulle. Iso Soitto -festivaali tarjoaa ulkomaisia ja kotimaisia hengellisen musiikin helmiä. Festivaalin ulkomaisia tähtiä ovat Russ Taff, Iona ja Disciple.

Samana viikonloppuna, 25.–27. heinäkuuta, järjestetään Isossa Kirjassa myös seurakuntien väliset frisbeegolfin suomenmestaruuskilpailut. Osallistua voi kuka vain kristilliseen seurakuntaan kuuluva, ja sarjoja kisassa on niin yksin, kaksin kuin joukkueena kilpaileville.

Runsaan kahden viikon kuluttua hengellisestä musiikista innostuneet suuntaavat askeleensa Keuruulle Ison Kirjan konferenssikeskukseen. Iso Soitto -festivaaleilla Pohjoisjärven rannalla kaikuu niin amerikkalainen countrygospel, irlantilaisvaikutteinen progressiivinen pop-rock, melodinen sähkökitararock kuin leimallisen suomalaiset säveletkin.

Isoon Soittoon saapuu esiintymään esimerkiksi The Imperials- ja Gaither Vocal Band -yhtyeistä tuttu Russ Taff. Yhdysvaltalaisen gospelin kulta-aikana pidettynä ajanjaksona 1980–1990-luvuilla Taffin levyt myivät huikeita lukemia. Taffin viimeisin levy on Färsaarilla äänitetty ja tuotettu Faroen Islands (2011).

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

– Jumala kutsui minut laulajaksi, kun olin pieni poika, ja hänen kutsunsa on yhä jatkunut, Russ Taff sanoo.

Ison Soiton toinen ulkomaanvierailija Iona ammentaa yhtyeenä kelttiläisen musiikin ja kristillisen perinteen syvistä sammioista. Muinaiset eteeriset sävelet yhdistyvät progressiiviseen pop-rockiin ja kuljettavat kuulijan toiseen aikaan ja paikkaan.

Kolmas vierailija on yhdysvaltalainen Disciple. Yhtye edustaa kristillisen raskaan rockin eturiviä ja on voittanut kaksi kertaa Dove-palkinnon eli ”kristillisen Grammyn”. Disciple esittää melodista mutta metallista ja kursailematonta särökitararokkia, ja bändi tunnetaan julistavista teksteistään.

– Jos meillä on pienikin vaikutus siihen, että joku nuori pelastuu, olemme täyttäneet tehtävämme, bändi kertoo Christian Today -lehden haastattelussa.

Keskustelua laulujen sanoituksista

Ison Soiton suomalaiseen artistikaartiin mahtuu sekä idullaan olevia laulajalupauksia että täyteen kukkaansa puhjenneita konkareita – sekä yksi messu.

Valkia-ryhmä toteuttaa Lasse Heikkilän Suomalaisen Messun Ison Soiton lauantaihin, ja pääsolistiksi ryhmää vahvistamaan liittyy kantelevirtuoosi Ida Elina. Lauantaina huipentuu myös Kids Gospel -laulukilpailu neljän finalistin voimin.

– Jo semifinaali oli niin kovatasoinen, että tuomaristolla oli aikamoinen työ valita neljä parasta. Voittajan valinta tulee varmasti olemaan vielä vaikeampaa, lasten laulukilpailun organisaattori Markku Sandberg kertoo.

Ison Soiton kotimaista antia ovat myös rockabilly-tyylillä hengellistä musiikkia esittävät Wonderful Land -yhtye, joka julkaisee tapahtumassa toisen levynsä, Think Twice, Johanna Emilia, Nina Åström sekä gospelkuoro Chariots Voice of Finland -finalistin Tomas Höglundin kanssa. Sunnuntain puhujavieraana on Vapaakirkon kirkkokunnanjohtaja Hannu Vuorinen.

Ennen sunnuntain päätöskonserttia Iso Soitto -tapahtumassa järjestetään myös teematilaisuus, jossa artistit pohtivat laulujen lomassa teksteihin sisältyvää maailmankatsomusta.

Taistelu kiekon herruudesta

Samaan aikaan Ison Soiton kanssa Isossa Kirjassa järjestetään myös seurakuntien väliset frisbeegolfin SM-kisat. Kisamuotoina kilpailussa ovat yksilö-, pari- ja joukkuekisa. Joukkueeseen tarvitaan neljä heittäjää.

SM-kisa on avoin kaikille, jotka kuuluvat johonkin seurakuntaan, jota voivat edustaa. Kilpailuun voivat osallistua muutkin kuin helluntaiseurakuntiin kuuluvat.

Palkintoina kisassa on kiekkopalkintoja sekä jokaisen kisan voittajalle kahden vuorokauden frisbeeloma Ison Kirjan mökissä. Fisbeegolfkisaan voi ilmoittautua 20. heinäkuuta asti. Ilmoittautumisohjeet ja -lomake täällä.