Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Islannissa mainettaan vähemmän ateisteja – ”Välinpitämättömyys on paras sana”

 

Islannin helluntaiseurakuntiin kuuluu noin 2 000 jäsentä, mikä tekee helluntailaisuudesta maan suurimman evankelisen liikkeen. (Shutterstock) 

Islannissa asuu 370 000 ihmistä, joista 60 prosenttia kuuluu luterilaiseen kirkkoon. Parin tuhannen helluntailaisen joukko rikastuttaa maan evankelista kirjoa.

Islantia pidetään yhtenä Euroopan maallistuneemmista maista: uuspakanismi kukoistaa, ja monin paikoin kristillisistä arvoista on luovuttu. 

Uusimman, maaliskuussa julkaistun tutkimuksen mukaan kuitenkin vielä 60 prosenttia Islannin 370 000 asukkaasta kuuluu luterilaiseen kirkkoon. Heistä tosin vain pari prosenttia on aktiivisia kirkossakävijöitä. 

SEKL Neliöb. 25.-31.3. MJa

– Välinpitämättömyys on paras sana kuvaamaan erityisesti alle 40–50-vuotiaiden islantilaisten suhdetta uskoon, kertoo Icelandic Lutheran Missionin johtaja Ragnar Gunnarsson Evangelical Focus -lehden haastattelussa. 

Myös Alfa-kurssien johtajana ja Bjarmi-lehden toimittajana työskentelevä Gunnarsson näkee, etteivät nuoren sukupolven islantilaiset enää tiedä, mitä kristittynä oleminen tarkoittaa tai kuka Jeesus on. 

Samanaikaisesti psyykkiset ongelmat ovat kasvaneet ja itsemurhatilastot synkistyneet. 

– Evankeliumille on tilausta, Gunnarsson sanoo. 

– Tärkeämpää kuin paluu tiettyyn kristilliseen kulttuuriin on kuitenkin se, että kristityt rukoilevat, saarnaavat evankeliumia ja tekevät opetuslapsia – jotka vaikuttavat ajan mittaan myös yhteiskuntaan.