Elämäntaito: Arkkipiispasta kuoriutuu duettolaulaja ja radiojuontaja ­­– Dei Plussaan tuleva uusi podcast-sarja on poikkeuksellinen avaus

Irakin kristityt pelkäävät väkivallan lisääntymistä USA-Iran-konfliktin seurauksena

 

Irakin kristityt ovat huolissaan. He pelkäävät, että Iranin viimeviikkoiset kostoiskut Bagdadissa sijaitsevaan USAn lentotukikohtaan johtavat kasvavaan väkivaltaan ja mahdollisesti sotaan.

Tammikuun 3. päivänä USA tappoi lennokkihyökkäyksessä Iranin toiseksi vaikutusvaltaisimman miehen, vallankumouskaartin kenraali Qassem Suleimanin. Suleimani johti myös Irakissa toimivia Quds-asejoukkoja, jotka osallistuivat ISISin vastaiseen taisteluun.

8. tammikuuta Iran kosti ohjusiskuilla kahteen Irakissa sijaitsevaan USAn lentotukikohtaan. Samana päivänä Irakin parlamentti hyväksyi ei-sitovan päätöksen pyytää USAn joukkoja poistumaan maasta.

Perheniemi neliöb. vkot 21-22. MJa

Tapahtumat ovat kasvattaneet jännitystä Lähi-Idässä eikä vähiten kristittyjen joukossa. Vähemmistöryhmien tavoin kristityt joutuvat usein kärsijöiksi konflikteissa, joihin eivät itse ole sekaantuneet.
”Irakin kristityt pelkäävät, että tämä saattaa johtaa uuteen väkivaltaan Irakissa”, kertoi yksi Open Doorsin paikallisista kumppaneista. ”Se voisi olla Iranin ja USAn välinen maasota tai sisällissota Irakissa.”

Open Doors kertoo olevansa erittäin huolestunut tasapainon horjumisen uhasta alueella ja seuraa tilannetta tarkasti.
”Seuraamme valppaasti, millainen vaikutus tapahtumilla on jo ennestään heikentyneeseen kristityn väestön tilanteeseen. Kehotamme päättäjiä ottamaan huomioon korkean tason poliittisten päätösten vaikutuksen väestöön laajemminkin, erityisesti haavoittuviin uskonnollisiin vähemmistöihin”, sanoi Toivoa Lähi-Itään -kampanjan edustaja.

”Vääruskoiset”

Konfliktien vuodet ovat vähentäneet kristittyjen määrän Irakissa vuoden 2003 noin 1.5 miljoonasta vähän yli 225 000:een vuonna 2018.

Vaikka Islamilainen valtio Irakissa on käytännössä ajettu alas, sen nukkuvat solut ja Iranin tukemat asejoukot jatkavat hyökkäyksiä paikallisväestöä kohtaan, erityisesti kristittyjen tapaiseen vähemmistöryhmään, joita pidetään ”vääräuskoisina”.

Niniven tasangolla Pohjois-Irakissa on suhteellisen rauhallista, mutta ”jokainen seuraa uutisia tarkasti, koska he ovat huolissaan siitä, mitä Iranin tukevat asejoukot jatkossa tekevät alueella”, kertoo OD:n paikallinen kumppani. Kristittyjen johtajat ovat kehottaneet kaikki osapuolia rauhallisuuteen ja itsehillintään. (Lähde: International La-Croix).

Kaldean katolisen kirkon patriarkka Louis Rafael Sako meni askelen pidemmälle. Hän on pahoillaan siitä, että hänen kotimaastaan on tullut kolmansien osapuolien taistelukenttä. ”On valitettavaa, että maamme on muuttumassa pelikentäksi, jossa lasketaan pisteitä sen sijaan, että se olisi itsenäinen valtio, joka pystyy puolustamaan omaa maataan, hyvinvointiaan ja kansalaisiaan. Tässä herkässä ja vaarallisessa tilanteessa rukoilemme, että kaikki osapuolet säilyttäisivät malttinsa”, hän sanoi.

Toivoa Lähi-Itään on kampanja Irakin ja Syyrian kristittyjen puolesta. Paikallisten järjestöjen ja kirkkojen kumppanina kummassakin maassa se pyrkii monilla uudistuksilla hyödyttämään koko väestöä ja antamaan tulevaisuuden toivoa kristillisille yhteisöille.

Lue lisää Irakista

 
Open Doors tilaa ilmaislehti punainen