Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Ikkunasta sisään iso kivi

 

Pakolaiskeskuksen ikkunasta heitettiin sisään iso kivi keskellä yötä. Kuva: Almen Syla.

Viron pakolaiskeskuksessa eletään pelon ilmapiirissä. Pakolaiskysymys on purkautunut esiin ilkivaltana.

Virossa Vaon pakolaiskeskuksessa, Väike-Maarjan läänissä on eletty parin viime viikon aikana pelon vallassa. Keskukseen on kohdistunut kaksi ilkivaltaiskua, joissa ikkunoista on heitetty sisään esimerkiksi todella iso kivi. Viimeinen isku tapahtui torstaina 25. kesäkuuta kello kolmelta yöllä. Pakolaiskeskuksessa asuvan Almen Sylan mukaan iskuissa on loukkaantunut lievästi yksi turvapaikanhakija.

Ilkivallan lisäksi keskuksen ympärillä on alkanut kokoontumaan ihmisiä ja esimerkiksi moottoripyörillä on ajeltu keskusta ympäri. Facebookin kautta kerätään väkeä pakolaisia vastustavaan mielenosoitukseen, joka on tarkoitus järjestää ensi lauantaina 4.7. Tähän mennessä mielenosoitukseen on ilmoittautunut lähes tuhat henkilöä.

KRS Krito 10.-23.6.

Sylan mukaan pakolaiskeskuksen asukkaat kokevat tilanteen uhkaavana. He eivät enää uskalla päästää lapsiaan leikkimään keskuksen pihalle, ja välttävät itsekin ulkona liikkumista. Moni heistä miettii mitä tehdä, jottei tarvitsisi pelätä.  Turvapaikanhakijan on todella vaikeaa muuttaa keskuksesta pois.

Kirkon kanta jakaantuu

Kevään ja kesän aikana virolaisessa lehdistössä on keskusteltu pakolaisaiheesta paljon. Aihetta on nostanut esiin EU:n esitys, jossa Viro vastaanottaisi 750 kiintiöpakolaista. Määrä on valtava, sillä esimerkiksi vuonna 2013 Viroon tuli 97 pakolaista Suomen pakolaisavun selvityksen mukaan. Seitsemälle heistä on myönnetty turvapaikka.

Tällä hetkellä Viron ainoassa pakolaiskeskuksessa asuu 85 pakolaista, joista toistakymmentä on lapsia. Pakolaiskeskus on täynnä, ja Sylan mukaan keskuksessa tällä hetkellä asuvat pakolaiset eivät itsekään kannata uusien pakolaisten ottamista keskukseen.

Viron entinen ulkoministeri, europarlaamentikko Kristiina Ojuland on antanut avoimesti pakolaisvastaisia lausuntoja kevään aikana. Hän muun muassa kirjoitti Facebookissa pakolaisten vaarantavan valkoihoisten turvallisuuden. Lisäksi hän on sanonut pakolaisten huonontavan köyhien virolaisten tilannetta.

Suomen pakolaisavun mukaan yleinen asenne pakolaisia kohtaan on Virossa kielteinen. Kysymys on jakanut myös kirkkoa kahteen leiriin. Osa kirkon piirissä näkee pakolaiskysymyksen lähetyskäskyn kautta ja kirkon tehtävänä auttaa apua tarvitsevia, mutta osa vastustaa pakolaisten vastaanottoa.