Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Ihmiskaupan uhrien auttaja vierailulla Suomessa

 

Mannu Rongong johtaa Intiassa järjestöä, joka tukee ja kouluttaa syrjäytymisvaarassa olevia naisia.

Koillis-Intian rajaseuduilla sijaitsee runsaan miljoonan asukkaan Siliguri. Kaupungista on tullut sijaintinsa ja alueen rajallisten toimeentulomahdollisuuksien vuoksi prostituution ja ihmiskaupan pesäke. Suomen Vapaakirkko aloitti yhdessä Mannu Rongongin johtaman kansalaisjärjestö Waastan kanssa vuoden 2010 alusta kumppanuushankkeen tavoitteena kouluttaa slummin naisia.

Rongong osallistuu 9.–11.10. valtakunnalliseen  lähetystapahtumaan Kiponniemessä Vapaakirkon lähetyksen 125-juhlavuoden vieraana.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

Köyhien naisten rinnalla

Waasta tarkoittaa huolehtivia käsiä niin nepaliksi, hindiksi kuin bengaliksikin.

Tavoitteena on ollut mahdollistaa naisille työ ja toimeentulo, mikä tuo turvaa seksityöhön ajautumista vastaan. Jotkut joutuvat seksityöhön siksi, että heidät myydään sinne, mutta monille se on myös ainoa tapa saada elanto slummissa, jossa töitä ei ole tarjolla.

– Tavoite antaa seksityössä oleville mahdollisuus päästä siitä pois on osoittautunut vaikeaksi, koska siihen jo tottuneet eivät usko tulevansa hyväksytyiksi yhteisöön, vaikka he lopettaisivat seksityön. Sen takia hanke on suuntautunut enemmän tyttöjen ja naisten seksityöhön joutumisen ennaltaehkäisyyn, Vapaakirkon kehitysyhteistyösihteeri Jukka Knuuttila toteaa.

Waasta on järjestänyt hankkeen aikana lyhyen ammatillisen koulutuksen noin 200 nuorelle naiselle. Heille on opetettu kauneudenhoitoa, käsitöitä ja ompelua.

– Parin viime vuoden aikana koulutukseen osallistuneista naisista suurin osa on työllistynyt jollakin tavoin. Naiset työskentelevät kauneussalongeissa tai tekevät työtä kotoaan käsin. Osa toimii ompelijoina tai valmistaa käsitöitä, joita myydään Waastan myymälän kautta. Jotkut ovat myös työllistyneet Waastan työpajalle tekemään käsitöitä tai häätarvikkeita, Knuuttila kertoo.

– Ansiotyössä olevat naiset saavat kunnioitusta ja hyväksyntää myös omilta perheiltään. Naisten koulutus Intiassa on pikkuhiljaa kasvamaan päin, Mannu Rongong iloitsee.

Turvallinen kasvuympäristö tytöille

Hanke on tukenut myös tyttöjen koulukotia, joka on tarkoitettu ennen kaikkea seksityöläisten lapsille, jotta nämä eivät seuraisi äitiensä jalanjäljissä.

– Äidit tekevät sopimuksen Waastan kanssa siitä, että tytöt asuvat koulukodissa ja käyvät koulua siihen asti, kun ovat täysi-ikäisiä. Osalla tytöistä äiti on jo ehtinyt kuolla AIDS:iin ja monen äiti on HIV-positiivinen, Knuuttila kertoo.

Waastalla on erinomaiset suhteet paikallisiin viranomaisiin. Waasta on myös verkostoitunut muiden järjestöjen kanssa.

– Valitettavasti alueen seurakunnat suhtautuvat meihin vielä varauksella, Rongong pahoittelee.

– Naapurit arvostavat järjestömme työtä, sillä se auttaa myös heitä. Naapuruston tyttöjä on koulutusohjelmassamme ja lapsia käy lastenkerhoissamme, Mannu Rongong kertoo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024

Aiheet