Antti Nylén: Rasismi nähtävä myös omissa teoissa

 

Antti Nylén. Kuva: Susanna Salo.

– Suomessa väitellään nyt rasismista, mutta niin kauan kuin puhe on pelkkää toisten syyttelyä, se on arvotonta, kirjoittaa Antti Nylén.

Esseisti Antti Nylén ottaa Valomerkki-sivustolla kantaa ajankohtaiseen aiheeseen: keskusteluun suvaitsevaisuudesta ja rasismista.

– On tuomittava rasismi ehdottomasti: se on nähtävä myös itsessä, omissa teoissa. On esimerkiksi nähtävä, että halpojen vaatteiden ja halvan elektroniikan ostaminen on paitsi luonnonsuojelurikos, myös karkean rasistinen teko. Noiden tavaroiden menneisyydessä – ja usein myös tulevaisuudessa Afrikan kaatopaikoilla – on ihmiskohtaloita, joita emme kestäisi katsoa, jos kysymys olisi ”meistä”, Nylén huomauttaa.

Jalohaukat leiri vko 2

Hän pohjustaa kirjoituksensa paavi Franciscuksen kiertokirjeeseen, joka julkaistiin kesällä.

”Käytännössä siedämme sitä, että jotkut ovat enemmän ihmisiä kuin toiset, ikään kuin heillä olisi syntyessään enemmän oikeuksia”, paavi kirjoitti.

– Paavi vaatii kääntymystä, uhria, rakkautta. Hän vaatii mahdotonta. Hän ei lisää Jeesuksen ehdotuksiin mitään. Ja nytkö kristillinen aika vihdoin alkaisi?

– En usko, Nylén jatkaa.

– Pelkään, että ihmiskunta jättäytyy kärsimyksen ja kuoleman tielle jättämättä maan päälle ristiäkään pystyyn.

– Kuitenkin kaikista sanoista kristillisin on ”kuitenkin”. Se täytyy lausua taas. Epätoivo ei ole toivon poissaoloa. Ehkä se on vain todellisuuden karaisemaa toivoa, Nylén kirjoittaa.

Lue Nylénin kirjoitus kokonaan tästä

 

Aiheet