Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Hyllytetyn kirkkoherraehdokkaan puolesta vedotaan Kemijärvellä

 

Aki Lautamo

Kemijärven seurakunnan jäsenet keräävät nimiä vetoomukseen, jossa vaaditaan seurakunnalle oikeutta valita itse oma kirkkoherransa.

Oulun tuomiokapituli totesi päätöksessään 9. 2. että Kemijärven seurakunnan kirkkoherran virkaan hakeneet Aki Lautamo ja Juha Saari eivät ole kelpoisia hakijoita. Muita hakijoita ei ollut. Syy päätökseen oli se, että Lautamo ja Saari eivät sitoudu yhteistyöhön naispuolisten pappien kanssa.

Lautamoa tukevan vetoomuksen laatijoiden mukaan tuomiokapitulin päätös sotii Tunnustuskirjoissa lausuttua periaatetta vastaan: ”On välttämätöntä, että seurakunta säilyttää oikeuden kutsua, valita ja vihkiä viran hoitajia.”

”Kirkkolakia määrittelevä ja sen tulkintaa ohjaava ensimmäinen pykälä tulee huomioiduksi tässä tapauksessa vain siten, että Oulun tuomiokapituli antaa Kemijärven seurakunnalle mahdollisuuden itse avoimessa vaalissa päättää, valitaanko Aki Lautamo Kemijärven kirkkoherraksi” vetoomuksessa todetaan.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Vetoomuksen laatijoihin kuuluva, Kemijärven seurakunnan eläkkeellä oleva lähetyssihteeri Ritva Uusitalo arvioi, että vetoomuksessa on tähän mennessä ”joitain satoja” allekirjoituksia.

– En tiedä tarkkaa määrää. Vetoomusta kerätään nyt ja loppuviikosta se lähetetään tuomiokapituliin.

– Aki on sydämestään meidän pappimme ja hänen kotinsa on aina avoin seurakuntalaisille. Hän on julistaja ja sielunhoitaja, jota seurakunta rakastaa, Uusitalo sanoo.

– Tuntuu loukkaavalta, että seurakuntamme ei itse saa avoimella vaalilla päättää, kuka valitaan kirkkoherraksi. Tuomiokapitulin toiminta on ollut tässä asiassa pöyristyttävää.

Tuomiokapituli hylkäsi maaliskuussa Lautamon oikaisuvaatimuksen Kemijärven kirkkoherranviran haussa. Kapituli pysyi kannassaan, ettei Lautamo voi hakea virkaa, koska ei suostu alttariyhteistyöhön naispapin kanssa. Lautamon mukaan tuomiokapituli ei ole perustellut hakemuksen hylkäystä kirkkolain tai muunkaan lain säädöksillä. Lautamo vetosi myös hallintolakiin ja perustuslaillisiin oikeuksiinsa. Hän valitti tuomiokapitulin päätöksestä hallinto-oikeuteen 27.4. 

– Minusta tämä seurakuntalaistemme tekemä vetoomus on oikein. Sillä ajetaan koko seurakunnan oikeuksien toteutumista, Lautamo kommentoi Seurakuntalaiselle.  

Hiippakunnan pappisasessori Pauli Niemelä totesi Seurakuntalaiselle aiemmin, että Hiippakunnassa on päätetty, että ”kirkkoherran pitäisi pystyä tekemään yhteistyötä kaikkien pappien kanssa”.

– Kirkkoherra on seurakunnan johtaja ja hänelle asetamme suuremmat vaatimukset, hän sanoi.

Kemijärven kirkkoherra Lasse Marjokorven eläkkeellejäämisjuhlaa vietettiin viime viikonloppuna. Marjokorpi tunnetaan perinteisen virkakäsityksen kannattajana, eikä Kemijärven seurakunnassa ole naispuolisia pappeja.  

Kemijärveläisten vetoomus Aki Lautamon puolesta:

Me allekirjoittaneet, konfirmoidut Kemijärven seurakuntalaiset tai Kemijärven seurakunnassa hengellisesti kasvaneet ja vaikuttaneet, vetoamme Oulun hiippakunnan tuomiokapituliin:
On kohtuutonta, että Kemijärven seurakunnan kappalainen Aki Lautamo on kirkkojärjestyksen moniselitteiseen 6. luvun 24 §:ään perustuvalla tuomiokapitulin päätöksellä 20.3.2012 todettu kelpaamattomaksi hakemaansa Kemijärven kirkkoherran virkaan. Tuomiokapitulin päätös sotii Tunnustuskirjoissa julki lausuttua periaatetta vastaan: ”Sen vuoksi on välttämätöntä, että seurakunta säilyttää oikeuden kutsua, valita ja vihkiä viran hoitajia.” Kirkkolain ja kirkkojärjestyksen ensimmäisissä pykälissä sitoudutaan yksiselitteisesti Pyhään Raamattuun ja Tunnustuskirjoihin. Kirkkolakia määrittelevä ja sen tulkintaa ohjaava ensimmäinen pykälä tulee huomioiduksi tässä tapauksessa vain siten, että Oulun tuomiokapituli antaa Kemijärven seurakunnalle mahdollisuuden itse avoimessa vaalissa päättää, valitaanko Aki Lautamo Kemijärven kirkkoherraksi.

Lue myös edellinen aiheeseen liittyvä juttu

 
Artikkelibanneri perussanoma