Hiukkasfyysikko Lauri Wendland: Tiede ei ole osoittanut Raamattua vanhanaikaiseksi

 

Kuva: Matti Korhonen

Lauri Wendland yritti sovittaa yhteen Raamatun luomiskertomusta ja tieteellistä maailmankuvaa, laihoin tuloksin. Tuoreelle tohtorille Raamattu on täyttä Jumalan sanaa.

Viime marraskuussa hiukkasfysiikasta tohtoriksi väitellyt Lauri Wendland työskentelee tällä hetkellä tutkijana Fysiikan tutkimuslaitoksella Helsingin yliopiston yhteydessä. Silloin tällöin hän käy Euroopan hiukkastutkimuskeskuksessa CERN:ssä. Siellä sijaitsevien hiukkaskiihdyttimien avulla tutkitaan atomiakin pienempiä hiukkasia.

Tiede ei ole ateistien omaisuutta

Hiukkasfysiikkaa voidaan pitää yhtenä ”kovana” luonnontieteen alana. Yleinen luulo on, että luonnontieteilijät ovat ateisteja, joille tiede on tehnyt Jumalan tarpeettomaksi. Lauri Wendlandin mukaan luonnontieteilijän ei kuitenkaan tarvitse olla ateisti.
– Tiede ei ole osoittanut Raamattua mitenkään vanhanaikaiseksi, eikä nykytiede ole kumonnut Raamatun perustotuuksia, Wendland toteaa.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Tiedemaailman tutkimukset eivät perustu pelkkiin tulkitsemattomiin havaintoihin. Edes luonnontiede ei ole vapaa tulkinnasta. Kokeellisten havaintojen lisäksi tieteessä esiintyy paljon teorioita ja oletuksia. Lauri Wendlandin mukaan on tärkeää erottaa toisistaan havainnot ja maailmankuva.

– Valitettavan harvoin näitä oletuksia tuodaan suurelle yleisölle julki. Kaikki, mitä sanotaan tieteeksi, ei ole tiedettä edes sen omilla mittareilla mitattuna.

Lue tämän viikon Uusi Tie -lehdestä, mitä on hiukkasfysiikka ja mitä Lauri Wendland on mieltä tieteellisen maailmankuvan ja luomiskertomuksen yhteensopivuudesta.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie