Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Yleinen: Konekiväärisaarnaaja pelastaa Afrikan lapsia

Hiippakuntadekaani Sakari Häkkinen: Raamattu ei ole Jumalan sana

 

Sakari Häkkinen. Kuva: evl.fi

Kuopion piispanvaaliehdokkaana ollut hiippakuntadekaani Sakari Häkkinen (TT) kieltää Raamatun olevan Jumalan sana kirjoituksessaan tänään avatulla Kirkonkellari-verkkolehdessä. Hänen mukaansa ”Raamattu kertoo Kristuksesta, mutta ei ole Jumalan kirjoittama, sanelema eikä edes suunnittelema.”

Häkkinen ei kiellä ihmisen tarvetta Raamatulle, mutta vihjaa, että kirkon tulisi opettaa Raamatun olevan jotain muuta kuin Jumalan sana.

”Raamatulla on paljon annettavaa modernille ihmiselle, vaikka kirkkona sanoisimmekin selvästi, että Raamattu ei ole yhtä kuin Jumalan sana.”

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Häkkisen mukaan ”Raamatun merkitys ihmiskunnalle ei perustu siihen, kenen kirjoittama se on, vaan siihen, mikä sen kirjoitusten sanoma on.” Hän kuitenkin lisää, että ”tätä sanomaakin on terveellistä tarkastella nöyrän kriittisesti”. Hän kyseenalaistaa Jumalan määrittelemisen sekä toteaa nykyään yhä harvemman uskovan ”sellaiseen Jumalaan, joka on jokin olento”.

Häkkinen kirjoittaa, että ”Suomen evankelis-luterilainen kirkko on kuoleva kirkko.” Hän viittaa kirkon jäsenkatoon ja siihen, että kirkon sanoma ei kiinnosta suomalaisia. Parannuksena tähän hänen toiveenaan on rakentaa kirkkoa inklusiivisemmaksi (avara ja sisään- ei ulossulkeva) ja progressiivisemmaksi (edistyksellinen, tulevaisuuteen suuntautuva). Hän peräänkuuluttaa rakkautta ja armoa sekä ihmettelee naispappeuden torjujien säilyttämää vapautta toimia kirkossa.

Häkkisen kirjoitus on luettavissa täällä.