Herätyskristillisyys kasvanut voimakkaasti viimeisen sadan vuoden aikana

 

Lindsay Brown kertoo, että vuonna 1910 maailmassa oli kuusi miljoonaa evankelista kristittyä. Vuonna 2010 heitä oli jo 300 miljoonaa. Kuva: Ilkka Kontturi

Raamatunopettaja ja kansainvälinen kristitty yliopistovaikuttaja Lindsay Brown Walesista arvelee, että Kiinassa on todennäköisesti eniten evankelisia kristittyjä, noin 60 miljoonaa.

Kaukana ovat ajat, jolloin evankelinen kristillisyys oli lähinnä läntiseen maailmaan kuuluvaa kristillisyyttä. Nykyään maat, joissa on eniten evankelisia kristittyjä sijaitsevat Aasiassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa.

Kiinan ohella kristinusko on kasvanut voimakkaasti Intiassa, missä evankelisia (evangelical) kristittyjä arvioidaan olevan 30 miljoonaa. Kasvu on erityisen voimakasta kastittomien, dalitien keskuudessa. Myös Nigeriassa ja Brasiliassa evankelinen kristillisyys on edennyt suurin harppauksin eteenpäin. Yliopistojen evankelistojen verkostoa johtava Lindsay Brown muistuttaa, että maailman suurin luterilainen seurakuntakin löytyy nykyään Euroopan ulkopuolelta. Etiopian Mekane Yesus -kirkko on jo muutaman vuoden ajan ollut maailman suurin luterilainen kirkko.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

Kaikkiaan evankelinen kristillisyys kasvaa voimakkaasti. Vuonna 1910 maailmassa oli kuusi miljoonaa evankelista kristittyä. Vuonna 2010 heitä oli jo 300 miljoonaa.

Mongolia yllättää

Viime vuosina evankelinen kristillisyys on tunkeutunut uudella voimalla myös kokonaan uusille alueille.

– Albaniassa oli ennen kommunistivallan kaatumista neljä evankelista kristittyä, jotka kaikki olivat naisia. Nyt maassa on evankelisia kristittyjä noin 18 000. Mongoliassa oli vuonna 1990 kuusi uskovaa. Nykyisin siellä toimii 400 seurakuntaa, Brown taustoittaa.

Lindsay Brown yllättää kertomalle, että kolmen miljoonan asukkaan Mongoliassa on väkilukuun suhteutettuna eniten lähetystyöntekijöitä maailmassa. Evankelisten uskovien määrän kasvu on ollut voimakasta myös Pohjois-Afrikassa. Esimerkiksi Algeriassa kristittyjen määrä on noussut tuhannesta nykyiseen 80 000 henkeen.

Brown toteaa, että samalla, kun kristillinen kirkko on vahvistunut eri puolilla maailmaa, myös kristittyjen vainot ovat merkittävästi lisääntyneet.

Evankelinen kristillisyys kasvaa Ranskassa

Jälkikristillisessä Euroopassa evankelisten kristittyjen määrä ei kasva. Euroopan maista yllättäen Ranskassa herätyskristillisyys kasvaa nopeimmin. Siellä oli vuonna 1995 noin 200 000 evankelista kristittyä. Nykyisin heitä on noin puoli miljoonaa.

– Evankeliumi etenee kaikkein heikoimmassa osassa olevien väestönosien kuten vietnamilaisten ja ranskaa puhuvien afrikkalaisten maahanmuuttajien parissa. Pienipalkkaisen, alemman tuloluokan keskuudessa on lyönyt läpi erityisesti karismaattinen liike.

Brown vertaa Britanniaa ja Ranskaa toisiinsa todeten, että siinä missä Britanniassa on satoja kristittyjä juristeja Ranskassa heitä on vain muutamia. Britanniassa evankelinen kristillisyys ei kasva, vaikka tavoittaakin paremmin akateemisia piirejä kuin Ranskassa.

Teksti: Anne Lepikko ja Sari Savela