Henkisyys ja hengellisyys puntarissa Helsingin kirjamessuilla

 

Eero Huovinen puhuu lähdön ajasta Helsingin kirjamessuilla.

Kristinuskon keskeisten teemojen käsittely ei näytä olevan enää perinteisten kristillisten kustantajien yksinoikeus. Henkisyyttä, hengellisyyttä ja uskonnollisia ilmiöitä käsittelevä kirjallisuus on eri näkökulmista esillä myös suurten kustantajien nimikkeissä, joita esitellään yleisölle tällä viikolla käynnistyvillä Helsingin kirjamessuilla.

Kristillisten kustantajien ohella moni suuri kotimainen kustannustalo julkaisee tänä syksynä uutuuskirjoja, joissa käsitellään uskonnollisia teemoja.

Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman pohdiskelee syvällisiä luostarien ja kirkkojen taideaarteiden äärellä Kadonneet askeleet – matkoja aikaan ja taiteeseen -kirjassaan. Kari Hotakainen kritisoi markkinoiden ja talousmekanismien kaikkivoipaa mahtia huumorin keinoin Jumalan sana -nimen saaneessa uutuusteoksessaan. Toinen Finlandia-palkinnon saanut kirjailija Johanna Sinisalo puntaroi kuolemaa ja kuolemattomuuden myyttiä teoksessaan Enkelten verta. Torsti Lehtinen on kirjoittanut yhdessä Hilkka Olkinuoran kanssa käsikirjan kuolevaisille otsikolla Sallimuksia.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Kristilliset­ kustantajat ry:n hallituksen puheenjohtaja Minna Saarelma-Paukkala uskoo kehityksen kertovan siitä, että hengelliset ja henkiset kysymykset ovat alkaneet kiinnostaa suomalaisia.

– Myös suuret kustantajat ovat tämän oivaltaneet ja vastanneet kysyntään. Ehkä tähän kehitykseen on vaikuttanut se, että ihmiset kokevat olonsa turvattomiksi maailmantalouden heikkenemisen ja poliittisten muutosten keskellä. Kun turvaansa ei voi laittaa maallisiin asioihin, elämään etsitään muita selviytymiskeinoja ja tukirakenteita.

Kristillisten kustantajien merkkiteoksista kirjamessuilla esitellään muun muassa pitkän päivätyön Helsingin piispana ja kirkollisena vaikuttajana tehneen Eero Huovisen tilinpäätöskirja Lähdön aika.

Kristillisestä kirjallisuudesta kilpaillaan

Kristilliset kustantajat ry:n hallituksen puheenjohtaja Minna Saarelma-Paukkala katsoo kristillisen kirjallisuuden vakiinnuttaneen asemansa 2000-luvun kirjamarkkinoilla.  Kilpailu kristillisen kirjan markkinoilla on kuitenkin kovaa.

– Alan elävyydestä kertoo esimerkiksi se, että Kristilliset kustantajat ry:n jäsenkustantajien määrä on muutamassa vuodessa noussut seitsemästätoista kahteenkymmeneen. Koska kilpailu tällä alalla on kovaa, kirjojen tasokin on pidettävä korkealla. Enää mikään kirja ei myy vain sillä perusteella, että siinä on kristillinen sanoma. Sanoma pitää osata pakata sellaiseen muotoon, että se myös puhuttelee nykysuomalaisia.

Viime vuosina kristilliset kustantajat ovat joutuneet samojen talousongelmien eteen kuin muutkin kustannusalan toimijat.

– Varsinkin seurakuntien taloudellisen tilanteen heikkeneminen on syönyt kirjojen myyntiä, ja moni kustantaja on joutunut jopa irtisanomaan työntekijöitään. Uskomme kuitenkin, että kristillinen kustantaminen tulee säilymään vahvana tulevaisuudessakin, Saarelma-Paukkala toteaa.

Vuoden kristillinen kirja -kilpailun voittaja julkistetaan kirjamessuilla Eino Leino -lavalla kello 14.30-15.00. Voittajan valitsee tänä vuonna liikemies Jari Sarasvuo. Yleisö pääsee äänestämään omaa suosikkiaan Kristillisten kustantajien sivuilla.

Radio Dei lähettää suoraa lähetystä Helsingin kirjamessuilta torstaista sunnuntaihin 27.-30.10 klo 10-17. Tiedot kirjamessuhaastatteluista Radio Dein verkkosivuilla.

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)