Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Helsinkiin tulossa yli 30 000 jäsenen suurseurakunta

 

Lokakuun alusta Helsingin hiippakunnassa voidaan järjestää jumalanpalveluksia ja muita tilaisuuksia ilman rajoituksia. Kuva: Sari Savela

Meilahden ja Töölön seurakunta suunnittelevat yhdistymistä. Molempien seurakuntien seurakuntaneuvostot ovat päättäneet aloittaa selvityksen seurakuntien yhdistämiseksi vuoden 2019 alussa.

Varsinainen aloite seurakuntien yhdistymisestä tehdään alkusyksystä 2017. Mikäli yhdisteminen toteutuu pohjoiseen kantakaupunkiin tulee vuoden 2019 alkussa seurakunta, jonka jäsemäärä on noi n. 27 000. Seurakunnan jäsenmäärä kasvaa yli 30 000: een ensi vuosikymmenellä, kun Keski-Pasilan uusi asuinalue valmistuu.

”Hallinnollisesti Meilahti yhdistettäisiin Töölöön. Palaisimme ikään kuin juurillemme, sillä Töölö on vanha emäseurakunta, josta Meilahti erotettiin itsenäiseksi vuonna 1956”, Meilahden kirkkoherra Hannu Ronimus sanoo.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Töölön seurakunnan kirkkoherra Auvo Naukkarisen mukaan yhdistymisaloitteen taustalla on taloudellisia ja toiminnallisia syitä.

”Tulevaisuudessa isommalla seurakunnalla on paremmat mahdollisuudet palvella alueensa asukkaita. Pystymme paremmin kohdentamaan osaamista ja työvoimaa sinne, missä tarvetta on. Säästämme myös hallinnon kustannuksissa”, Auvo Naukkarinen sanoo.

Yhdistyneellä seurakunnalla on kolme kirkkoa: Meilahden kirkko (mukaan lukien lasten Tuomaankirkko), Temppeliaukion kirkko ja Töölön kirkko. Keski-Pasilaan tulee lisäksi Triplan seurakuntakeskus.

Töölön ja Meilahden seurakuntaneuvostot ovat jo tehneet myönteiset päätökset selvitystyön aloittamisesta. Syksyn alussa seurakuntien on tarkoitus tehdä samansisältöiset aloitteet yhdistymisestä. Aloitteet lähetään Helsingin hiippakunnan tuomiokapituliin, joka pyytää aisasta lausunnon yhteiseltä kirkkovaltuustolta. Tämän jälkeen kapituli lähettää esityksen seurakuntien yhdistämisestä kirkkohallitukseen, jonka täysistunto tekee asiasta päätöksen. Mahdollisesti syksyn 2018 seurakuntavaaleissa valittaisiin jo uuden yhdistyneen seurakunnan luottamushenkilöt. Tavoiteaikataulun mukaan yhdistyminen tulee voimaan vuoden 2019 alusta.

Helsingin suurin seurakunta on Malmin seurakunta, jonka jäsenmäärä vuoden 2016 lopussa oli 54265. Malmin seurakunta on Suomen toiseksi suurin seurakunta. Jyväskylän seurakunta on Suomen suurin 95606:lla jäsenellään.