Helsingin tuomiokirkko harkitsee pääsymaksun perimistä

 

Kuva: Sari Savela

Temppeliaukion kirkko on perinyt pääsymaksua turisteilta vuoden 2017 alusta. Nyt myös toinen helsinkiläinen kirkko, jossa käy paljon turisteja, harkitsee pääsymaksun käyttöönottoa.

Temppeliaukion kirkko ja Helsingin tuomiokirkko kuuluvat kävijämääriltään Helsingin suosituimpiin nähtävyyksiin. Tuomiokirkossa ja kryptassa vieraili viime vuonna noin puoli miljoonaa ihmistä. Temppeliaukion kirkon kävijämäärä oli samana vuonna lähes 850 000.

Vuoden 2017 alusta Temppeliaukion kirkko on perinyt vierailijoilta kolmen euron sisäänpääsymaksua, jolla se kattaa turismista aiheutuvia kuluja. Pääsymaksu on päätetty nostaa neljään euroon toukokuun alusta 2020.

Sansa Neliöb 10.9.-9.10. MJa

Helsingin tuomiokirkko harkitsee myös pääsymaksun käyttöönottoa vuoden 2021 alusta. Pääsymaksulla aiotaan kehittää muun muassa aiemmin vapaaehtoisvoimin toteutettuja opaspalveluja, kertoo Iltasanomat.

Tuomiorovasti Marja Heltelän mukaan ei ole oikein, että seurakuntalaiset joutuisivat maksamaan turismista aiheutuvat kustannukset. Siksi Helsingin tuomiokirkkoseurakunnassa on päätetty selvittää, josko pääsymaksutuloilla voitaisiin palvella turisteja nykyistä paremmin. Mahdollinen pääsymaksu tulisi voimaan vuoden 2021 alusta.

Jatkossakin kirkkoon pääsee maksutta messuun, kirkollisiin tilaisuuksiin ja hiljentymään. Myöskään lapsi- ja koululaisryhmiltä ei tulla perimään maksua, lupaa Heltelä.

Helsingin tuomiokirkkoseurakuntaan haetaan parhaillaan turistityön kehittäjää, jonka tehtävänä on kartoittaa mahdollisen vierailijamaksun käyttöönottoa ja kehittää malli ja puitteet maksun käyttönotolle.

Mahdollisen pääsymaksun käyttöönotto koskee myös Suomenlinnan kirkkoa.

Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto päättää mahdollisesta pääsymaksusta aikaisintaan vuoden kuluttua.