Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Helsingin piispaehdokkaat: Keskustelu rippisalaisuudesta hakoteillä

 

Ensi torstaina järjestetään Helsingin piispanvaalin toinen kierros. Ehdokkaat Irja Askola ja Matti Poutiainen eivät innostu rippisalaisuuden murtamisesta lasten hyväksikäytön ehkäisyssä. Radio Dein Päivän vieras -tunnilla ilmeni, että ehdokkaat pitävät syntynyttä kohua tarpeettomana.

Irja Askolan mielestä rippisalaisuuden murtamisesta on tullut arvovaltakiista kirkon ja yhteiskunnan välillä.

– Tässä skandaalinhajuisessa yhteiskunnassa tulee olla paikka, jossa voi täysin luottaa rippisalaisuuden säilyttämiseen. Rippi on syyllisyyden ja sen seurausten kohtaamista eikä mikään valtakirja jatkaa elämäänsä kuin ennenkin. Tärkeää on se ettei tästä tule arvovaltakiista kirkon ja valtion välillä. Yhdessä tämä pitää ratkaista, Askola linjasi.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

– Lapsen koskemattomuus on pyhä asia. Tarvitaan selkeitä toimintaohjeita, jollaisia löytyy meidän sisarkirkoista. Täytyyhän törkeä hyväksikäyttö aina ilmoittaa eteenpäin. Laissa lasten hyväksikäyttö pitäisi luokitella törkeäksi.

Matti Poutiainen piti ripin saamaa huomiota kohtuuttomana eikä rippisalaisuuden murtaminen hänen mielestään ratkaise hyväksikäytön ongelmia.

– Eri tahoilta alkaa purkautua tietoja näistä hyväksikäyttötapauksia. Asia on kauhea ja iskee voimalla tunteisiin. Jotenkin pinnalla on ajatus, jossa kirkko ja rippi otetaan syntipukiksi. Se saa kohtuuttoman suuren aseman. Pedofiilin ripittäytyminen on äärimmäisen harvinaista. Lapsen suojeleminen on tietenkin tärkeintä, mutta tässä voi käydä niinkin, että hyväksikäyttöasioita jää selvittämättä.

Molemmat ehdokkaat kaipasivat seurakuntien työntekijöille tarkempia ohjeita hyväksikäytön ja sen uhrien kohtaamiseen. Myös keskustelujen määrittely sielunhoidolliseksi vaatisi tarkempaa määrittelyä.

Mikko Salmi kysyi ehdokkailta, mille hengellisille kesäjuhlille he suuntaisivat, jos vain yhdet juhlat saisi valita. Molemmat suuntaisivat herättäjäjuhlille. Koskettavin elokuva on Poutiaiselle Forrest Gump ja Askolalle lapsuudessa nähty Soita minulle, Helena.

 

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)