EU-komissaari Lázló Andor: Kerjäläisongelma ei ratkea nopeasti

 

Unkarilainen EU-komissaari Lázló Andor tuntee uusien jäsenmaiden sosiaaliset ongelmat.

Kerjäläiset poistuvat Helsingin ja muiden vauraiden EU-maiden kaduilta vasta, kun uusien jäsenmaiden romanilapset saadaan kouluun, sanoo EU-komissaari Lázló Andor. Komissaarin mielestä kaikki jäsenmaat eivät tee tarpeeksi kerjäläisongelman ratkaisemiseksi, vaan siirtävät ongelman mieluummin muille.

– On sääli, että jotkin vanhat jäsenmaat joutuvat todistamaan tätä puolta uusista jäsenmaista, työllisyydestä, sosiaaliasioista ja osallisuudesta vastaava komissaari Lázló Andor sanoo unionin Europa-verkkojulkaisun haastattelussa.
Helsinkiin ja muihin unionin läntisten maiden suuriin kaupunkeihin jalkautuneet romanikerjäläiset ovat lähtöisin lähinnä Bulgariasta, Romaniasta, Slovakiasta, Tšekistä ja Unkarista.
– Näitä jäsenmaita pitää kannustaa ja tukea. Todennäköisesti ne ovat yrittäneet ratkaisuja, jotka eivät ole toimineet.
Unkarilaisen Andorin mukaan romanien köyhyys juontaa juurensa työttömyydestä ja vuosikymmenien syrjinnästä. Komissaarin mielestä romaneja pitäisi auttaa ensisijaisesti maissa, joiden kansalaisia he ovat. Nopeaa ratkaisua Andor ei Helsingin kerjäläisongelmaan keksi.
Unkarissa on yritetty saada romaneja korkeakoulutuksen kautta töihin. Tulokset ovat jääneet laihoiksi.
– Minusta on tärkeämpää keskittyä nuorimpiin – neljä-, viisi- ja kuusivuotiaisiin – saada heidät esikouluun ja valmistaa näin jatkokoulutusta varten, Lázló Andor sanoo Europa-verkkolehdessä.
– On vaadittava, että romanilapset käyvät koulussa ja jos mahdollista, myös päiväkodissa. Koulu pitää käydä loppuun ja yrittää edetä ammatilliseen koulutukseen.
Suomen pääministeri Matti Vanhanen kehotti eilen suomalaisia lopettamaan rahan antamisen kerjäläisille. Vanhasen mukaan nopein ratkaisu Helsingin katukuvan putsaamiseksi kerjäläisistä on rahan lahjoittamisen lopettaminen.
– Vetoan siihen, että näin toimittaisiin. Se vaatii jokaiselta vain tämmöisen päätöksen. Ei anneta rahaa. Se loppuu siihen, pääministeri Vanhanen sanoi politiikan toimittajien lounastilaisuudessa.
Hänen mukaansa on olemassa myös viitteitä siitä, että kerjäämisen taustalla on organisoitua toimintaa, mikä tekee kerjäämisestä Vanhasen mielestä vieläkin vastenmielisempää.