Helsingin hiippakuntaneuvosto rohkaisee pappeja vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja

 

Kuva Sari Savela

Helsingin hiippakuntavaltuusto hyväksyi viime perjantaina julkilausuman, jonka mukaan hiippakunnan papit voivat vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja uuden avioliittolain astuessa voimaan 1.3.2017.

Kirkkolaissa ja -järjestyksessä ei ole mainintaa avioliittoon vihittävien henkilöiden sukupuolesta. Siten hiippakuntavaltuusto tulkitsee Kirkkokäsikirjaan sisältyvien avioliiton vihkimiseen liittyvien ohjeiden koskevan soveltaen myös samaa sukupuolta olevia pareja.

Julkilausuma hyväksyttiin hiippakuntavaltuustossa äänin 13–6. Eriävän mielipiteensä ilmaisivat viisi valtuuston jäsentä laatimassaan pöytäkirjalausumassa. Jäsenten mukaan kirkon kanta samaa sukupuolta olevien avioliittoon vihkimiseen on ”yksiselitteisen selvä”: kirkko ei vihi avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja. Perusteet nousevat kirkon omasta tunnustuksesta ja ihmiskäsityksestä.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa ylin päätäntävalta on kirkolliskokouksella, joka ei ole muuttanut perinteistä avioliittokäsitystään. Se pyysi marraskuussa 2015 piispainkokousta laatimaan selventävät ohjeet papistolle koskien kirkon avioliitto-opetusta. Piispainkokouksen selonteon mukaan avioliitto on yhden naisen ja yhden miehen välinen liitto. Uusi avioliittolaki ei vaikuta papin oikeuksiin toimittaa avioliittoon vihkimisiä ja avioliiton siunaamisia.

Selonteossaan piispainkokous muistuttaa vuonna 2011 laatimastaan pastoraalisesta ohjeesta, jonka mukaan pappi tai seurakunnan muu työntekijä voi johtaa vapaamuotoisen rukoustilaisuuden parisuhteensa rekisteröineiden kanssa ja heidän puolestaan. Tilaisuus ei kuitenkaan saa sisältää erityisesti avioliittoon vihkimiseen tai sen siunaamiseen kuuluvia osia, kuten sormusten vaihtoa, kysymyksiä, lupauksia, puolisoiksi julistamista tai liiton siunaamista.