Helluntaiseurakuntien kasteluvut nousussa – pakolaistyö näkyy

 

Helluntailaisia on Suomessa noin 45 000. Ortodoksisen kirkon jälkeen helluntaiherätys on Suomen kolmanneksi suurin kristillinen yhteisö. Kuva katutapahtumasta Nastolasta. (Anssi Tiittanen)

Myös helluntaiseurakunnissa on pyritty etenkin syksystä 2015 alkaen kohtaamaan maahanmuuttajia. Moni heistä on löytänyt hengellisen kotinsa kristinuskosta.

Helluntaiseurakuntien jäsentilastot näyttävät valtakunnallisen jäsenmäärän pysyneen yhä lähes ennallaan. Kuolevien tai muuten seurakunnista poistuvien helluntailaisten tilalle kastetaan hämmästyttävänkin tarkalla poljennolla saman verran uusia jäseniä tilalle. Vuoden 2015 lopulla suomenkielisissä helluntaiseurakunnissa oli jäseninä 45 641 ihmistä, nyt heitä on kymmenen vähemmän.

Koko alkaneen 2000-luvun helluntaiseurakuntien valtakunnallinen jäsenmäärä on pysynyt sitkeästi 45 000:n tuntumassa, vuosia jopa hienoisessa, muutaman sadan jäsenen vuotuisessa kasvussa. Helluntailiikkeen 1950–60 -lukujen kasvuvuosien ydinjoukon muodostaneiden 1930–40 -luvuilla syntyneiden henkilöiden joukko alkaa kuitenkin vähitellen harveta, mikä merkinnee jäsenmäärän voimistuvaa laskua tulevaisuudessa.

Jatkis 3.3. – 17.3.2024 Neliö

Kastettujen määrässä lähestytään takavuosien noin tuhannen kastetun rajapyykkiä. Viime vuonna helluntaiseurakunnissa kastettiin kaikkiaan 919 henkilöä.
Paikallisseurakunnista kasteykköseksi nousi Turun helluntaiseurakunta. Sen joukko vahvistui 69 kastetulla, ja seurakunnan jäsenmäärä nousi nelisen prosenttia. Varsinainen yllättäjä on kuitenkin tilastokakkonen Salo, jossa kastettiin 56 henkilöä seurakunnan jäsenmäärän noustessa vuodessa 13 prosenttia.
Suurten kastelukujen taustalla on toissa vuonna Suomeen saapunut pakolaisvirta ja paikallistasolla terävöitynyt maahanmuuttajatyö.
– Etenkin iranilaisten parissa tehty työ on tuonut kristillisen uskon piiriin ja kasteelle ihmisiä, perhetyön pastori Antti Hirviniemi Turun helluntaiseurakunnasta kertoo.

Maakunnallisella tasolla tarkasteltuna vaihtelu on melko suurta. Suurin kasvumaakunta on Karjala, jossa on 115 helluntailaista enemmän kuin vuotta aiemmin. Kasvua on kertynyt 8,7 prosenttia.
Kainuu on palannut laskuväylälle parin positiivisen vuoden jälkeen. Nyt Kainuun helluntaiseurakunnissa on 48 jäsentä edellisvuotta vähemmän, mikä merkitsi 6,3 prosentin laskua. Myös Suur-Helsinki on matalapaineessa: 170 jäsenen vähennys merkitsee numerona suunnilleen samaa, kuin että yksi keskikokoinen suomalainen helluntaiseurakunta olisi vuodessa kadonnut.