Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Helluntailaisten vainoaminen kiihtyy Valko-Venäjällä – kesäkuussa puskutraktorit tuhosivat kirkon Minskissä

 

New Life Church joutui sulkemaan ovensa jo helmikuussa 2021. Nyt kesäkuussa koko rakennus tuhottiin. Kuvassa seurakunta ennen ja jälkeen helmikuun 2021 pakkosulkua. (New Life Churchin arkisto) 

Diplomaattien aktiivisuus auttoi pelastamaan kirkon vuonna 2006.

Minskin New Life Church -seurakunta on osa Valko-Venäjän Full Gospel -helluntaiseurakuntien yhteisöä. Pastori Slava Goncharenko aloitti seurakunnan 21-vuotiaana vuonna 1992 virallisen Helluntaiunionin piispan Homitchin siunauksella. 

Goncharenko ei tyytynyt julistamaan evankeliumia vain rukoushuoneissa, kuten viranomaiset vaativat. Hän halusi tavoittaa ihmisiä siellä missä he olivat, kaduilla ja puistoissa, ja joutui viranomaisten silmätikuksi. Vuonna 1999 seurakuntaan kuului jo 700 jäsentä. 

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

Sitten alkoi viranomaisten painostus seurakunnan toiminnan lopettamiseksi, ja se jatkuu edelleen. Heiltä kiellettiin kulttuuritalojen ja yleisten tilojen käyttö. Tiloja heille antaneet saivat uhkasoittoja. Seurakunta joutui toistuvasti kadulle. Lisäksi he joutuivat maksamaan sakkoja kokoontumisistaan. 

 

Lopulta he ostivat kaupungin ulkopuolelta tontin, jolla oli rappeutunut kolhoosinavetta. Tarkoitus oli rakentaa kirkko, mutta rakennuslupa evättiin. 

Kun sitä ei saatu, he remontoivat navetasta toimivan rukoushuoneen. Toimintaa vaikeutettiin monin tavoin, ja vuonna 2006 viranomaiset tulivat puskutraktoreiden kanssa hajottamaan kirkkorakennusta. 

Seurakunnan jäsenet antautuivat paastorukoukseen, eivätkä poistuneet rakennuksesta puskutraktoreiden tieltä. Kun paastoa oli kestänyt 23 päivää, USA:n suurlähettiläs kokosi Minskissä olevat eri maiden suurlähettiläät, ja he ajoivat limusiineillaan liput autojen nokalla ja pysäköivät pitkän kirkon seinustalle riviin. Kuvat levisivät maailman mediataloihin, ja viranomaiset antoivat periksi. 

 

Kun seurakunta oli kokoontuneena jumalanpalvelukseen 17.2.2021, viranomaiset iskivät jälleen, ajoivat uskovat ulos ja sulkivat kirkon ovet. 

Siitä alkaen tuhathenkinen seurakunta kokoontui lapsineen kirkon pihalla sateessa, paahteessa ja pakkasessa, kunnes syystalvella 2022 pastorin vangitsemisen uhalla sekin kiellettiin. 

 

Viimeinen isku tuli 20.6.2023, kun puskutraktorit hajottivat kirkon. Se oli kova isku seurakunnalle, joka on antautunut julistamaan evankeliumia ja palvelemaan yhteiskuntaa ja sen vähäosaisia.