Helluntaikirkosta tulossa kustannusliikkeen pääomistaja – kotimaantyössä toteutumassa historian suurin rakennemuutos

 

Hyvä Sanoma ry:n tunnetuinta brändi on ollut Koulupalvelu, jonka puitteissa helluntaiseurakuntien koulutyöntekijät ja koulupastorit ovat vierailleet kouluissa kertomassa esimerkiksi helluntailaisuudesta ja lähetys- ja kehitysyhteistyöstä. Kuvassa koulutyöntekijä Marjo Hegli pitämässä oppituntia. (Ville Saarni) 

Suomen Helluntaikirkon ja Hyvä Sanoma ry:n yhdistymishanke vaati vielä yhden hyväksymiskierroksen. 

Helluntaiseurakuntien kotimaantyön yhdistys Hyvä Sanoma ry on yhdistymässä Suomen Helluntaikirkkoon (SHK). Ratkaisu ollaan sinetöimässä 19. marraskuuta SHK:n vuosikokouksessa Kuopiossa, ja samana päivänä aiemmin pidettävässä Hyvä Sanoma ry:n kokouksessa.

SHK:n puheenjohtaja Helena Korhonen painottaa, että aiemmin Hyvä Sanoma ry:n (HS) koordinoima toiminta jatkuu entisenlaisena. 

Perheniemi neliöb. elokuu MJa

– Hyvä Sanoma -toiminta on koko herätysliikkeemme toimintaa. Sopimuksen mukaan se palvelee jatkossakin kaikkia helluntaiseurakuntia riippumatta seurakunnan järjestäytymismuodosta. 

Muutos taustayhteisössä ei näy merkittävästi yleisölle. HS:n logoa käytetään yhä toiminnan, kuten koulupalvelun, vankilatyön ja vammaistyön, yhteydessä. Hyvä Sanoma ry:n vakituisessa työsuhteessa työskentelevät työntekijät siirtyvät SHK:n palvelukseen vanhoina työntekijöinä. 

 

Prosessin aikana Hyvä Sanoma ry:n hallituksen puheenjohtajana toimineen Petri Harjulan mukaan kriittistä palautetta hankkeesta on tullut seurakunnilta vain vähän. 

– Pääsääntöisesti palaute on ollut positiivista ja rakentavaa. Kriittinen palaute on vähentynyt sen myötä, kun tieto asiasta on lisääntynyt.  

– Tämän prosessin tarkoitus on levittää evankelioinnin näkyä tehokkaammin seurakuntien keskuuteen. Lisäksi monet Hyvä Sanoma -toiminnot voivat kehittyä ja vahvistua Helluntaikirkon työkaluina, Harjula arvioi. 

 

”Helluntaikirkko joutuu miettimään imagollisesti, millä tavalla diakoninen hoitotyö tulisi toteuttaa.

 

Yhdistymisessä lienee joka tapauksessa kyse Suomen helluntaiherätyksen historian suurimmasta hallinnollisesta muutoksesta. 

Vuosikymmenien ajan toiminut Vapaa Sisälähetys ry muuttui Hyvä Sanoma ry:ksi vuonna 2008 yhdistyessään samalla Ristin Voitto ry:n kanssa. Nyt uuden yhdistymisen myötä Helluntaikirkosta tulee muun muassa Ristin Voitto -lehteä julkaisevan kustannusyhtiö Aikamedian pääomistaja. 

HS:n ja SHK:n yhdistymishanke vaati kesällä ja syksyllä uuden selvittävän keskustelukierroksen, kun Aikamedia käynnisti tunnusteluja liiketoiminnan laajentamisesta hoito- ja hoivapalveluihin. Suunnitelmissa on perustaa tytäryhtiö uusia toimintoja varten. 

Tieto uusista suunnitelmista tuli SHK:lle kesällä yllätyksenä. 

– Esitimme yhtiön vuosikokouksen alla Aikamedialle toivomuksen, ettei uusia toimintoja käynnistettäisi yhdistymishankkeen ollessa kesken. Aikamedia on kunnioittanut toivomustamme, ja olemme siitä kiitollisia, Helena Korhonen sanoo. 

Aikamedian suunnitelmien vuoksi SHK:n hallitus lähetti sopimusluonnoksen vielä yhdelle kyselykierrokselle seurakuntiin ennen yhdistymisen oletettavasti sinetöivää marraskuista syyskokousta.  Sopimus vaatii myös Hyvä Sanoma ry:n hyväksynnän.

 

Aikamedian uusista suunnitelmista keskusteltiin SHK:n vuosikokouksessa 10. syyskuuta. Esiin nostettiin muun muassa taloudellisia riskejä ja toimintakentän muita haasteita. 

– Jos hoitokotiyhtiön taustalla olevan Aikamedian pääosakkaana on Helluntaikirkko, onko sillä vaikutusta mahdollisessa kilpailutustilanteessa. Vanhustenhoidossa asia ei todennäköisesti olisi este, mutta entä lastenkotien kohdalla; olisiko yhteys Helluntaikirkkoon rasite, Helena Korhonen kertailee kysymyksiä. 

SHK:n hallituksen keskusteluissa nousi myös esiin se, ettei vanhustenhoito liiketoimintana ole viime vuosina tullut esiin kaikkein parhaassa valossa. 

– Helluntaikirkko joutuu miettimään imagollisesti, millä tavalla diakoninen hoitotyö tulisi toteuttaa. 

 

Korhosen mukaan Aikamedia-omistajuus on SHK:lle yhdistymishankkeessa sivujuonne. Keskeinen asia on helluntailaisten kotimaantyön toimintojen saattaminen yhden organisaation alle. 

Lisääkö yhdistyminen maksuvelvoitteita SHK-seurakunnille? 

– Ei. Seurakunnat ovat taloudellisesti itsenäisiä. Tästä seuraa myös se, että Hyvä Sanoma -toiminta jatkuu sen laajuisena kuin sen saama kannatus seurakunnista antaa edellytyksiä, Korhonen kuvailee. 

– Tämä on myös kirjattu sopimukseen. Helluntaikirkko on sitoutunut siihen, että HS-kannatukset käytetään HS-toimintaan. 

Sopimusluonnos on tällä hetkellä hyväksymiskierroksella SHK-seurakunnissa. Nähtäväksi sopimus on menossa myös kaikkiin helluntaiherätyksen yhdistysseurakuntiin. 

– Hyvä Sanoma ry:n työllä on aina ollut laaja kannatus seurakuntakentässä, Helena Korhonen toteaa.  

 

Koulutyöntekijät seurakuntien palkkaamia 

Hyvä Sanoma ry:n toiminta jakaantuu evankeliointiin, diakoniaan ja koulutyöhön. Evankelioinnissa näkyvimpiä työn muotoja ovat olleet Kutsumuspolku-koulutus, vankilalähetystyö ja valtakunnallisen yhteysevankelistaverkoston kehittäminen. 

Diakoniasektorilla työtä on tehty muun muassa näkövammaisten ja kuurojen parissa sekä kehitysvammaisten Käsi kädessä -työnä. 

Helluntaiseurakuntien koulutyö on HS:n organisoimaa, mutta koulupastorit ovat työsuhteessa yksittäiseen seurakuntaan tai alueellisten yhdistykseen. 

Toiminnanjohtaja Janne Lahden mukaan HS:n ja SHK:n yhdistyminen tuskin näkyy yhteyksissä seurakuntiin. 

– Pyrimme tekemään palvelutyömme niin hyvin, ettei se siitä johtuen ainakaan heikkenisi, Lahti kuvailee. (AT)