Majatalon tarinat -sarja pureutuu kiehtoviin kertomuksiin

 

Majatalon tarinoiden ytimessä sykkii evankeliumi. Tässä jutussa ohjelman tekijät kertovat omasta suhteestaan tarinoihin.

Radio Dein uudessa sarjassa käsitellään koskettavia tosielämän kertomuksia, joita meille tarjoilee kolme yhdessä pitkään kiertänyttä, Majatalo-illoista tuttua sananjulistajaa: Jukka Jämsén, Ilkka Puhakka ja Pekka Simojoki. Ohjelmaa isännöi Ari Koivulahti.

Jukka Jämsén
rovasti

Jatkis 3.3. – 17.3.2024 Neliö

Jo lapsena opin lukemistani kirjoista ja lehdistä, että hyvällä tarinalla on onnellinen loppu. Iän karttuessa aloin ymmärtää, että maailmassa on paljon rikkinäisyyttä. Kenelläkään ei itse asiassa ole onnellista loppua, jos kaikki päättyy kuolemaan. Kuullessani evankeliumin Jeesuksesta tajusin syvän kaipuumme tarinoihin ja onnellisiin loppuihin. Ymmärsin, että meidät on luotu elämään ikuisesti, ja Jeesus on tie tuohon elämään.

 

”Kaikkien tarinoiden onnellisista lopuista suurin toteutuu ehdottomasti viimeisen tuomion päivänä”

Kaikkien tarinoiden onnellisista lopuista suurin toteutuu ehdottomasti viimeisen tuomion päivänä, maailmanhistorian parhaana päivänä, kun kaikki pahuus lakkaa ja Jeesuksen ansaitsema ikuinen, synnitön elämä astuu täytenä voimaan.

Majatalo-illoista on jäänyt mieleen eräs kohtaaminen vajaa kaksi vuotta sitten. Meille tarjosi kahvit mies, joka parani selkävaivasta illan rukousosuuden aikana. Radio Deissä on paljon hyviä juttuja. Olen esimerkiksi kuunnellut useaan kertaan Kohti kolmatta aamua -ohjelmasarjan. Ja Ex-Criminals on pelkkää tarinaa Jeesuksen hyvyydestä. Myös Jope Ruonansuun haastattelut, joita kerrattiin vuoden 2020 kesällä, koskettivat.

Ari Koivulahti
valokuvaaja, toimittaja

Tarinoiden merkitys kasvoi jo lapsuudessa, kun äiti luki meille lapsille H.C. Andersenin satuja ja Raamatun kertomuksia. Pyhäkoulussa kuultiin jännittäviä kertomuksia Raamatun henkilöistä, muun muassa Jeesuksesta.

Jännitys on aina kiehtonut ihmisiä. Itse muistan kuinka vaarallisten hahmojen, kuten susien ja noita-akkojen, ilmaantuminen nosti jännitystä ja toivoa pinteestä pääsemiseksi. Kotona oli myös kirja, johon taiteilija oli kuvannut paholaisen. Kuvan katsominen kauhistutti ja kiehtoi samaan aikaan. Äiti myös varoitti, että siihen kuvaan ei kannata kiintyä.

”Radio Deistä olen kuullut monta käsittämättömän hienoa kertomusta esimerkiksi Ex-Criminals -ohjelmissa.”

Radio Deistä olen kuullut monta käsittämättömän hienoa kertomusta esimerkiksi Ex-Criminals -ohjelmissa. Tällaisista upeista käänteistä on koskettavaa kuulla.

Ilkka Puhakka
evankelista

Hieno tarina on niin kuin hyvin pureskeltu ruoka, joka ravitsee koko kehoa kaikella tavalla. Tarina on kokonaisvaltainen keino ilmaista niin asian informaatio, kokemus kuin tunne.

”Monet tarinat ovat kolahtaneet minuun niin kovaa, että ne ovat muokanneet koko elämääni.”

Kun olen löytänyt, oivaltanut ja sisäistänyt jonkin mielenkiintoisen tarinan, olen käyttänyt sitä työssäni. Olen vuosi vuodelta yhä enemmän halunnutkin julistaa evankeliumia nimenomaan tarinoiden kautta. Ne eivät ole minulle esimerkkejä, rautalankoja, joista väännetään asioita, vaan ne ovat itse se informaatio. Monet tarinat ovat kolahtaneet minuun niin kovaa, että ne ovat muokanneet koko elämääni.

Kuulin kerran Radio Deissä, kun eräs lähetystyöntekijä kertoi työstään, elämästään ja jostakin tärkeästä tapahtumasta. Minä suorastaan lumouduin kuulemastani! Tässä onkin koko tarinan kerronnan ja kuulemisen ydin; se voidaan kuulla lumoutuneena. Jälkeenpäin ei välttämättä edes muista, mistä varsinaisesti puhuttiin, mutta se on se tarinan lumous mikä tekee juuri sen syvällisen vaikutuksen.

Pekka Simojoki
gospelmuusikko

Olen asunut lapsuuteni Afrikassa, ja siellä tarinoilla on suuri merkitys. Lähes kaikki tieto on siellä perinteisesti välitetty tarinoilla.

”Minulla on omilla keikoillani tapana kertoa tarinoita laulujen välissä.”

Minulla on omilla keikoillani tapana kertoa tarinoita laulujen välissä. En oikein osaa muulla lailla konsertteja pitääkään. Yksi tarina on jäänyt puhuttelemaan itseäni syvästi. Olin 1986 DDR:ssä Berliinin muurin takana soittamassa Afrikkalaista messua. Meidät vietiin tutustumaan Buchenwaldin keskitysleirimuseoon. Siellä kävimme sellissä, jossa pastori Paul Schneider kuoli. Hän oli yksi niistä papeista, jotka nousivat Hitleriä vastaan ja hän maksoi siitä hengellään. Meille kerrottiin, että pahoinpitelyn jälkeen hän nousi, veti itsensä kaltereista ylös ikkunalle ja huusi: ”Jesus lebt!” (= Jeesus elää). Sama toistui useamman kerran, kunnes hän ei enää noussut. En koskaan unohda sitä hetkeä siinä pienessä kopissa. Myöhemmin kirjoitin niistä ajatuksista Exitille laulun Tahdon elää.

Radio Deissä olen kuullut myös paljon hyviä ohjelmia. Viikon Debatteja ja Raatihuonetta on tullut kuunneltua, ja viime aikoina on ollut hauska kuunnella Ex-Criminalsia. Tietenkin eri ohjelmissa kuullut yksittäisten ihmisten tarinat ovat aina kiehtovia.

 

Kristityt Yhdessä ry:n kustantamaa Majatalon tarinoita -sarjaa kuullaan Radio Deissä torstaisin kello 19.15, 7.10. alkaen, sekä uusintana lauantaisin kello 17.03. Tallenteita voi kuunnella myös Radio Dein nettisivuilla: www.radiodei.fi/majatalontarinoita.

Kuva: Antti Suonio

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)