Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Heini Junkkaala pokkasi näytelmäkirjailijapalkinnon

 

Heini Junkkaalan Kristuksen morsian -näytelmän tekstiä ruodittiin huhtikuussa Voimala-ohjelmassa. Kuva: YLE

Helsinkiläinen Heini Junkkaala (34) pokkasi viikonloppuna Pohjoismaisen teatteriunionin näytelmäkirjailijapalkinnon lastennäytelmällään Kymmenen tikkua laudalla. Palkinto on suuruudeltaan 50 000 Ruotsin kruunua.
Junkkaala on noussut viime aikoina julkisuuteen Kansallisteatterissa esitettävän Kristuksen morsian -näytelmän synnyttämän keskustelun siivittämänä.

– Olihan se tavattoman hieno hetki, kun tajuan siellä lavalla seistessä, että juontajan kuvailema voittajanäytelmä kuulostaa erehdyttävästi näytelmältäni Kymmenen tikkua laudalla, kuvailee Junkkaala Seurakuntalainen.fi:lle tunnelmiaan Lundin lasten- ja nuortenteatterifestivaaleilla.

Heini Junkkaala valmistui teatterikoulusta teatteritaiteen maisteriksi keväällä 2006. Sitä ennen hän opiskeli kotimaista kirjallisuutta Helsingin yliopistossa.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

Junkkaala on työskennellyt myös kirkollisella kentällä, Suomen evankelisluterilaisen Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedottajana. Parhaillaan hän kirjoittaa Ahaa Teatterille uutta yläasteikäisille suunnattua näytelmää Toinen vasemmalta. Johanna Freundlichin ohjaama näytelmä saa ensi-iltansa Tampereella 3. syyskuuta.

– On teatteripoliittisesti kiinnostavaa, että Pohjoismainen teatteriunioni halusi jakaa tänä vuonna palkinnon nimenomaan lasten- tai nuortenäytelmälle. Ehkä tällä eleellä halutaan kannustaa ammattinäytelmäkirjailijoita kirjoittamaan myös nuorelle yleisölle, arvelee Junkkaala.

Joka toinen vuosi jaettava pohjoismainen näytelmäkirjailijapalkinto tuli Suomeen nyt kolmannen kerran peräkkäin. Vuonna 2008 palkinnon sai Juha Jokela uskonnollisuutta käsittelevällä näytelmällään Fundamentalisti. Vuonna 2006 palkittiin Kari Hotakainen näytelmästä Punahukka.

Lue myös: Teatterissa ratkotaan kirkon kiistoja