Uskonnonvapautta rajoitetaan yhä laajemmin

 

Mustiin pukeutuneet naiset protestoivat maaliskuussa Josin kaupungissa Nigeriassa. Kuva: AFP/PIUS UTOMI EKPEI/LEHTIKUVA

Tuore Yhdysvaltojen komission raportti paljastaa, että uskonnonvapautta rajoitetaan yhä hyvin laajasti eri puolilla maailmaa. Viime vuonna niin sanotulle erityisen huolen tarkkailulistalle pääsi kahdeksan maata. Nyt maita on 13: Burma, Kiina, Pohjois-Korea, Eritrea, Iran, Irak, Nigeria, Pakistan, Saudi-arabia, Sudan, Turkmenistan, Uzbekistan ja Vietnam.

Uskonnonvapautta eri maissa tutkiva Yhdysvaltojen komissio (U.S. Commission on International Religious Freedom, USCIRF) on julkaissut vuosittaisen raporttinsa Yhdysvalloissa. Puolueettoman komission raportti on sikäli merkittävä, että se toimii kongressin ja Valkoisen talon neuvonantajana ja suosittelijana.

Uusi raportti paljastaa, että uskonnonvapautta rajoitetaan yhä hyvin laajasti eri puolilla maailmaa. Viime vuonna niin sanotulle erityisen huolen tarkkailulistalle pääsi kahdeksan maata, nyt maita on 13: Burma, Kiina, Pohjois-Korea, Eritrea, Iran, Irak, Nigeria, Pakistan, Saudi-arabia, Sudan, Turkmenistan, Uzbekistan ja Vietnam.

IK-opisto neliöb. 16.-29.9.

Tarkkailun alle joutuivat myös Afganistan, Valko-Venäjä, Kuuba, Egypti, Intia, Indonesia, Laos, Venäjä, Somalia, Tadjikistan, Turkki ja Venezuela.

– USCIRF on vieraillut useissa näissä ”kuumissa paikoissa”. Raportin viesti on selvä – hallintomme tulee tehdä enemmän! komission puheenjohtaja Leonard K. Leo totesi raportin julkistamistilaisuudessa.

Nigerian tilanne on kestämätön

Numerot puhuvat puolestaan: yli 12.000 ihmistä on saanut surmansa viime vuosikymmenen aikana kristittyjen ja muslimien välisissä kahakoissa Nigeriassa. Näistä surmateoista ei ole tuomittu ainuttakaan syyllistä, ei muslimia eikä kristittyjä, koko tänä aikana.

Komission raportti nimeän Nigerian karuksi ja väkivaltaiseksi esimerkiksi. ”Muutama kuukausi sitten Josissa 500 miestä, naista ja lasta hakattiin viidakkoveitsin palasiksi ja heitettiin kaivoihin. Eikä yhtään ainoaa syyllistä ole löydetty oikeuden eteen.”

Komission kuitenkin myönsi Nigerian viranomaisten olleen yhteistyöhaluisia ja jopa kiitollisia kommission vierailusta alueella.

Obaman hallitus saa pyyhkeitä

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama ei saanut komissiolta kehuja. Sen mukaan Obama on pyöristänyt ajatuksiaan uskonnonvapaudesta eikä ole pitänyt aihetta tarpeeksi esillä aiemmista puheistaan huolimatta. Tästä kertoo muun muassa se, että sekä presidentti Obama että ulkoministeri Hillary Clinton ovat viime aikoina käyttäneet puheissaan termiä ”freedom of worship” (vapaus jumalanpalvelukseen).

– Hallitus lähettää signaalin, että kunhan vähemmistöuskonnoilla on muutama kirkko tai seurakuntarakennus, ongelmia ei synny, Leonard K. Leo kritisoi USA Todaylle.

Uskonnonvapaus on kuitenkin komission mukaan enemmän kuin vain oikeus osallistua jumalanpalvelukseen.

Maissa, jotka komissio on listalleen tänä vuonna ottanut, vähemmistöuskontojen edustajia vainotaan kaikilla elämän osa-alueilla: työssä, opiskeluissa, kotona. Vakavammat tapaukset saavat usein myös median huomion, mutta valtaosa jää täysin vaille puuttumista.  

 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie