Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Halloween lyö läpi Suomessakin

 

Kuva: Shutterstock

Kristillinen ja pakanallinen vainajien muistelu osuu tänä vuonna samalle lauantaille.

Haamujen, noitien ja kurpitsalyhtyjen halloweenia vietetään tällä viikolla myös Suomessa, esimerkiksi monissa päiväkodeissa ja kouluissa. Halloween sattuu tänä vuonna samalle
päivälle perinteisen kristillisen pyhäinpäivän kanssa.

Suomessa halloween on lyönyt läpi noin kymmenessä vuodessa, alkaen pääkaupunkiseudulta. Havainnon vahvistavat Ristin Voiton haastattelemat helluntaiseurakuntien lapsityöntekijät.

Dei, suomigospel, neliöb. 11.-17.6.

– Kyllä minulla on sellainen käsitys, että halloween alkaa olla hyvinkin yleistä päiväkotien ja koulujen kautta, arvioi Helsingin Saalem-seurakunnan lapsityönjohtaja Katri Salmela.

Yle uutisoi viime syksynä, että suomalaiset pitävät halloweenia kaupallisena ja turhana juhlana, joka ei sovi Suomeen. RV:n haastattelemat lapsityön ammattilaiset ovat pitkälti samaa mieltä.

Jyväskylän helluntaiseurakunnan lapsityön pastori Hannamari Ahvenus kuitenkin korostaa, että vaikkei halloweenia vietettäisi, kauppojen kauhukrääsä kiinnittää helposti lasten huomion.

– Kyllähän se kiehtoo, mitä nämä tavarat ovat. Siellä on kaikenlaisia haamuja ja vampyyreita, ja lapsi saattaa haluta näitä tavaroita.

Katri Salmelan mukaan halloweenin synkkyys puhuttaa tähän aikaan vuodesta uskovia vanhempia etenkin nettikeskusteluissa. Hän ei pidä pyhäinpäivään ja halloweeniin liittyvää tummanpuhuvaa sävyä vain huonona asiana.

– Se on myös mahdollisuus keskustella. Lapsilta voi nousta kysymyksiä ja ajatuksia, jos vaikka omalle kohdalle on osunut isovanhempien kuolema. Heille voi kertoa myös, millainen on perinteinen suomalainen pyhäinpäivä, ja tietysti voi tuoda esiin Jumalan suurta voimaa ja hänen kirkkauttaan.

Ahvenus on samoilla linjoilla.

– Se on hyvä ajankohta muistella heitä, jotka ovat edellämme menneet taivaan kotiin. Keskusteluun voi ottaa lapsen iän ja kehitysvaiheen mukaan myös pelastussuunnitelman ja Jeesuksen työn, jossa meillä on toivo sekä lohdutus kuoleman ja surullisten asioiden äärellä.

Uutinen on kokonaisuudessaan luettavissa Ristin Voiton numerossa 44/2015.