EU:n komissio lakaisi kristilliset juhlat koululaisten kalenterista

 

Roberta Angelilli haluaa joulun takaisin koululaisten kalenteriin. Italialaismeppi pitää EU-komission kalenteriratkaisua naurettavana.

Euroopan unionin komissio on tuottanut kouluille vuosikalenterin, josta puuttuvat kristilliset juhlat. Kalenteri sisältää muiden suurten uskontojen juhlat, mukaan lukien islamin, hindulaisuuden ja juutalaisuuden tärkeät päivät.

EU:n komissio on painattanut polemiikkia aiheuttanutta kalenteria tähän mennessä runsaat kolme miljoonaa kappaletta. Kalenteri on lähetetty yli 21000 kouluun jaettavaksi oppilaille.

Monet Euroopan parlamentin edustajat ovat paheksuneet sitä, että kristillisiä juhlia ei kalenterista löydy, vaikka mukaan on kelpuutettu muiden isojen maailman uskontojen merkkipäiviä. Myös yleiset lomapäivät, kuten Eurooppapäivä, mainitaan kalenterissa.

IK-opisto Neliöb. 19.2.-3.3.

Kristillisistä juhlapäivistä ei ole mainittu edes joulua, vaikka enemmistö eurooppalaisista edustaa kristinuskoa.

Mepit syyttävät komissiota uskonnonvapausartiklan rikkomisesta

EU-parlamentin konservatiiviedustajat allekirjoittivat eilen EU:n komissiolle suunnatun kirjallisen kysymyksen koskien komission tuottamaa kalenteria. Kysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on italialaismeppi Roberta Angelilli (EPP).

Komissiolle jätettävässä kysymyksessä painotetaan EU:n vastuuta varmistaa kansalaistensa uskonnonvapauden toteutuminen ja heidän juhlapäiviensä julkinen tunnustaminen osana demokratiaa.

Komissiolta pyydetään selvitystä siitä, rikkooko kalenteri EU:ssa säädetyn uskonnonvapausartiklan syrjimättömyysperiaatetta. Lisäksi kysytään, mitä objektiivisia kriteereitä kalenterin valmistelussa käytettiin, ja miten komissio aikoo jatkossa varmistaa kalentereiden sisällön olevan EU:n perusoikeuksien ja arvojen mukaista.

Selvityspyynnön allekirjoittajiin kuuluva suomalaismeppi Sari Essayah pelkää, että EU on menettämässä oman arvotaustansa.

– Haluamme eristää uskonnon johonkin yksityiseen tilaan. Tätä asiaa heijastelee muun muassa krusifiksikeskustelu, jota Italiassa käytiin, samoin komission julkaisema kalenteri, josta kristilliset juhlapyhät on kokonaan unohdettu, EPP-ryhmään kuuluva Essayah arvostelee.

– Sekularismi ei ole vastaus näihin ongelmiin vaan se, että kunnioitamme toisinajattelevia ja toisten vakaumusta.

EU:n komissio on ilmoittanut, ettei sillä ole aikomusta pyytää lähetettyjä kalentereita takaisin.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)