Gospelbändi laulaa aviokriiseistä

 

Seitsenhenkinen gospel-yhtye Habakuk käsittelee uudella levyllään poikkeuksellisen rehellisesti kotiin, perheeseen, avioliiton vaikeuksiin ja avioeroon liittyviä teemoja.

– Ei ole aivan tavallista, että gospelbändi käsittelee tällaisia teemoja melkein koko levyn verran, maanalaisen levykaupan omistaja Lasse Niskala kommentoi.

Yhtyeen jäsen Lassi Laamanen kertoo, että rehellisellä lähestymistavalla haluttiin herättää keskustelua ja ottaa kantaa. Laamasen sanoittamassa Tähdet katoaa -kappaleessa kuvataan avioliiton karikkoja, mutta myös sitä, että kipujen läpikäyminen voi vahvistaa parisuhdetta. Kertoja ei luovuta kriisien tullen: ”Jälkeen naurun ja tuhannen kyyneleen / vasten rintaasi painaudun. / Lähde en luotasi ennen kuin aurinko sammuu ja tähden katoaa.”

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Myöskään Haavoilla-kappaleessa avioliittoa ei kuvata ruusuilla tanssimisena: ”Sä vaalit muistoa ensirakkaudesta / vaikka katkeralta maistuu suudelma suulla. / On vuodet vierineet varkain viemäreistä. / Haaveet haalenneet, eronneet on jo meistä puolet.”

Nousevatko levyn teemat yhtyeen jäsenten omista raskaista kokemuksista?

– Kappaleet ovat hyvin henkilökohtaisia. Mietimme etukäteen, kuinka henkilökohtaisia asioita levylle voi laittaa. Jos kertoo toisille omista vaikeuksista, joiden kanssa kokee olevansa tasapainossa, se voi kuitenkin auttaa toisia, Lassi Laamanen kertoo.

– Kukaan bändin jäsenistä ei kuitenkaan ole eronnut, vaan laulut kertovat laajemmin suomalaisesta yhteiskunnasta, Laamanen jatkaa.

Eroa ja perhekriisejä käsitellään myös lapsen näkökulmasta levyn nimikkokappaleessa Koti: ”Huoneen nurkassa laatikoissa / on pakattuna meidän omaisuus. / Minne meidän täytyy mennä / onko se salaisuus… Miksi rakkaat eivät voi yhdessä asua? / Onhan tämä kotimme, ei kotia ole muualla.”

Habakukin Koti on vuoden 1999 gospelin Suomen mestaruuden voittaneen yhtyeen neljäs pitkäsoitto.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie