Fidan tukema koulu romahti tulivuorenpurkauksessa – Apua toimitetaan 50 000 eurolla Gomaan

 

Fidan tukema koulu romahti tulivuorenpurkauksen seurauksena.

Goman kaupungissa arviolta tuhannet ovat menettäneet kotinsa. Vaarana on, että tulivuori purkautuu lähiaikoina voimakkaammin. Viranomaiset ovatkin antaneet evakuointimääräyksen osalle Goman asukkaista.

Lauantai-iltana Gomassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa purkautui tulivuori, jonka seurauksena tuhoutui myös Fidan tukema koulu. Alati savuava Nyiragongon vuori ei antanut merkkejä purkauksesta etukäteen, joten se tuli paikallisille täytenä yllätyksenä. Yleensä maanjäristykset ennakoivat tulevaa purkausta, mutta tällä kertaa järistykset tulivat vasta purkauksen jälkeen, joten vuoren juurella asuvat eivät osanneet varautua tilanteeseen. Tämän hetken tietojen mukaan purkauksen seurauksena ainakin 15 ihmistä on kuollut. Noin 30 000 on jättänyt kotinsa ja 8 000 evakuoitui Ruandan puolelle. Goman kaupunki sijaitsee aivan Ruandan rajan läheisyydessä.

Evakuoituneiden joukossa oli myös Fidan ohjelmakoordinaattori Faizi Welongo, 10 lapsen isä. Perhe pääsi palaamaan kotiinsa sunnuntaina.

Missiokampanja ilmainen (IRR-TV)

Vahinkojen laajuutta selvitetään alueella, jossa Fida on aloittamassa humanitaarisen avustuksen. Fida on myöntänyt 50 000 euroa katastrofiapua purkauksessa kärsineiden hyväksi. Arvioiden mukaan tuhannet ihmiset ovat jääneet kodittomiksi ja ainakin 170 lasta on kateissa. Laava on sulkenut teitä, sähköt ovat monin paikoin poikki, joiden seurauksena yhteydet eivät pelaa normaalisti. Viimeisten päivien aikana alueella on ollut kolme voimakasta maanjäristystä (4.2-4.5 magnitudia). Lisäksi maa tärisee 10-25 minuutin välein. Tulivuori ei osoita vielä rauhoittumisen merkkejä. Korkeissa taloissa asuvia on kielletty menemästä koteihinsa ja koulut pysyvät suljettuina.

Järistyksiä tulee vähän väliä ja ihmiset ovat peloissaan. – Welongo Faizi, Fidan ohjelmakoordinaattori

256 oppilaan koulu romahti

Fidan tukema peruskoulu romahti purkauksen seurauksena. Koulussa opiskelee 256 lasta. Purkaus tapahtui onneksi yöaikaan, joten lapset eivät olleet paikalla.

Faizi Welongo kertoi paikan päältä tiistaina:

– Järistyksiä tulee vähän väliä ja ihmiset ovat peloissaan. Vaikka olemme harjoitelleet evakuointia, mikään ei mennyt oppikirjan mukaan. Koska tulivuori purkautui ilman ennakkovaroitusta, ei kukaan jäänyt kotiin odottamaan viranomaisten ohjeita, vaan halusi vain pelastaa itsensä ja perheensä. Mekin lähdimme klo 22 aikaan illalla ilman mitään tavaroita. Lukitsimme vain oven ja toivoimme, ettei kotiamme ryöstetä, Welongo kertoo.

– Tie ja Ruandan raja olivat ruuhkaisia. Kaksi ensimmäistä hotellia oli täynnä, mutta pääsimme kolmanteen. Perheessämme on 10 lasta ja hotellin omistaja sanoi, ettei hänellä ole tilaa meille. Pyysin, että saisimme vain katon päällemme. Myös iäkäs äitini oli mukana.

– Ihmiset täällä tarvitsevat apua. Tarvetta on vedestä, ruoasta ja suojasta. Monet kärsivät myös psykologisista vaikutuksista, Welongo kertoo.

Ruokaa, vettä ja suojaa paenneille

Fida on myöntänyt 50 000 euron avustuksen humanitaarisen avun toimittamiseksi Gomaan. Avustuksella hankitaan mm. ruokaa, vettä, suojaa sekä psykososiaalista tukea purkauksessa kärsineille ihmisille.

Fida on yksi harvoista suomalaisista kehitysyhteistyöjärjestöistä, joilla on pitkäaikaista ohjelmatyötä Kongon demokraattisessa tasavallassa. Goman alueella Fidalla on Suomen Ulkominiteriön tukema kehitysyhteistyön maaohjelma, jossa tuetaan kouluja ja vammaisten lasten koulunkäyntiä sekä osallistavaa opetusta 51 koulussa. Vammaiset lapset ovat myös tällaisessa kriisitilanteessa heikoimmassa asemassa: he eivät pääse pakenemaan. Fidan tukemissa kouluissa alueella on yhteensä 30 141 oppilasta. Kumppanina työssä on Kongon helluntaikirkko CEPAC (Communauté des Eglises de Pentecôte en Afrique Centrale).

 

 
Fida artikkeliban. 22.6. alkaen MJa