Fida: Toivomme lähettien voivan palata kesällä kohdemaihin – hankkeita ei keskeytettyinä

 

Fidan raamattu- ja lähetyskoulutuksen asiantuntija Ulf Strohbehn on etätöissä Fidan tyhjässä toimistossa. – Jos tilanne ei olisi tämä, olisin nyt Indonesiassa opettamassa. Se ei ole mahdollista etänä, koska mukana on aina tulkki ja tekniikka ei toimi siellä niin, että etäopetus olisi mahdollista, Strohbehn kertoo. (Tiina Villa)

Kansainväliset tehtävät sujuvat etänäkin, eikä korona-aika ole kurittanut Fidaa kohtuuttomasti.

Vaikka poikkeusaika ei ole maailmassa vielä lähellekään ohi, helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysapujärjestö Fidan työ on pitkälti uomissaanYli puolet Fidan kentällä olevista läheteistä on nyt kohteissaan, ja nekin, jotka ovat kotimaassa, tekevät töitä samoissa projekteissa kuin ennen korona-aikaa. Mitään ohjelmaa tai hanketta ei ole jouduttu keskeyttämään kokonaan. 

Joulukuussa valmistui Suomen lähetysneuvosto ry:n vuotuinen lähetystyöntekijätilasto, joka koskee vielä aikaa ennen koronaa eli vuotta 2019. Tilasto kertoo, että vuosi sitten vuodenvaihteessa Fidan palveluksessa oli 192 lähetys– ja kehitysyhteistyöntekijää, joista 152 oli ulkomailla ja 40 Suomen-jaksolla. Määrä oli noussut edellisestä vuodenvaihteesta muutamalla, mutta vuonna 2017 ja sitä ennen Fidalla oli vielä lähettejä kentällä vuosittain yli 200. 

Sansa neliöb 15.2-15.3. MJa

– Lähetysneuvoston jäsenjärjestöissä lähettimäärä on pudonnut kymmenessä vuodessa noin kolmanneksen, ja samansuuntainen on pitkän aikavälin pudotus FidassaFidan toiminnanjohtaja Harri Hakola toteaa. 

– Seuraavina vuosina olisi hyvä saada takaisin tuo 30 prosenttia, Hakola lisää. 

Osa tehtävistä siirtyy ehkä pysyvästi Suomeen.

 

Koronavuoden 2020 jälkeen Fida on edelleen lähettimäärältään Suomen suurin lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö. Toiseksi suurin on Suomen Lähetysseura (108 lähettiä vuonna 2019) ja kolmas Lähetysyhdistys Kylväjä (49 lähettiä vuonna 2019). 

Taloudellisesti vuodesta 2020 olisi voinut tulla Fidalle katastrofaalinen, kun Fida secondhand -myymälät jouduttiin panemaan kiinni koronasulun aikaan keväällä 2020. Talouden sopeuttamistoimista, kuten lomautuksista, etätyön tekemisestä ja matkustamisen radikaalista vähenemisestä, syntyi kuitenkin sen verran säästöä, että Fida ei tehnyt tappiota viime vuonna. 

– Fidassa lomautettiin kierrätysmyymälöiden ja toimistohenkilökuntaa. Jotkin seurakunnat lomauttivat myös lähettejään, Harri Hakola kertoo. 

 

Toiminnanjohtaja Hakola toivoo, että kesään mennessä kaikki koronan vuoksi Suomeen tulleet lähetit voisivat palata asemamaihinsa. 

Poikkeusaika on silti vaikuttanut pysyvästi lähetystyön tekemiseen. Median ja internetin käyttö on lisääntynyt. 

– Tavat tehdä työtä ovat moninaistuneet. Osa tehtävistä siirtyy ehkä pysyvästi Suomesta tehtäviksi, Hakola uumoilee. 

 

Aiheet