Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Fida lähetystorit viettävät juhlavuotta julkisuusnosteessa

 

Luistimet ja monot ovat tehneet kauppansa

Kehitysyhteistyön varainhankinnan lisäksi kirpputoreilla on merkittävä rooli kotimaan evankeliointityön tukena.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 35 vuotta siitä, kun ensimmäinen Lähetyksen kehitysavun LKA-myymälä avattiin Helsingin Sörnäisiin. Nykyisin Fida lähetystorit muodostavat Suomen suurimman kirpputoriketjun: 29 myymälää 18 paikkakunnalla.

Vuosikymmenten vaihtumisesta huolimatta torien toimintanäky on yhä sama: rahoittaa ihmisten auttamista ja kokonaisvaltaista kohtaamista myymällä lahjoitustavaraa. Myyntivoitoilla tuetaan työtä, jota helluntailiikkeen lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida International tekee noin 60 maassa. Lähetystorien sloganin mukaisesti myynnissä on siis ”tavaroita, jotka tekevät hyvää”

Perheniemi neliöb. 13.-19.5.

Monilla lähetystoreilla asiakkaat ovat viime vuosina saaneet nauttia myymälöiden uudistuneesta ilmeestä: hyllyjen ja pöytien väliset käytävät ovat leventyneet, epämääräiset tavararöykkiöt vähentyneet ja onpa vaatteet saatettu järjestää rekkeihin väreittäin. Näin myös Järvenpään myymälässä.

– Melkein päivittäin tulee hyvää palautetta myymälän siisteydestä, Järvenpään lähetystorin myymälänhoitaja Tarja Huhdanpää kertoo.

Monien uudistusten taustalla on lähetystorien kehityspäällikkö Tiina Haimila. Hän on työskennellyt ketjun palveluksessa vuodesta 1989 ja nähnyt kirpputoritoiminnassa tapahtuneet muutokset. Yksi merkittävimmistä on myytävien tavaroiden laadun selkeä parantuminen.

Etenkin pääkaupunkiseudulla myytäväksi asetettavaa tavaraa myös valikoidaan aiempaa enemmän, kiitos runsaskätisten lahjoittajien sekä alueella toimivan lajittelukeskuksen. Keskus mahdollistaa myös myymälöiden erikoistumisen: esimerkiksi Lönnrotinkadun myymälä on keskittynyt erityisen hyvälaatuisiin tuotteisiin, kuten merkkivaatteisiin ja design-astioihin.

Toissa syksynä Fida lähetystorit saivat odottamatonta nostetta, kun Hakaniemen myymälää ja toimintaideaa esiteltiin Suomen Huippumalli haussa -tv-ohjelmassa.

– Ohjelman myötä tunnettuutemme, uskottavuutemme ja luottamus meitä kohtaan nousivat aivan uudelle tasolle. Saimme todella paljon hyvää palautetta, ja meistä ovat olleet kiinnostuneita muun muassa muotibloggaajat, kuten trashion-vaatteistaan tunnettu Outi Pyy, Haimila kertoo.

Myönteisestä säpinästä huolimatta Fida lähetystorit törmäsi viime vuonna yllättäviin tuottavuusongelmiin. Tehostamis- ja kehitystoimien seurauksena ketjun tulos on viime kuukausien aikana jälleen merkittävästi parantunut.

Toiminnan kaikkia hyötyjä ei silti voi mitata rahassa. Liikkeissä soi yleensä hengellinen musiikki, ja kassan luona on tarjolla ilmaiseksi hengellistä materiaalia. Asiakkaat tietävät tulleensa kristilliseen myymälään.

– Teemme työtä lähetystyön rahoittamiseksi, mutta työntekijöinä olemme evankelistoja. Vuosien aikana meillä on ollut todella paljon hyviä asiakaskohtaamisia.

Fida lähetystorien lisäksi useilla helluntaiseurakunnilla on omia lähetys- ja kehitysyhteistyöhön varoja kerääviä kirpputoreja.