EVAn johtaja Matti Apunen haluaa uuden hallituksen pidentävän työuria

 

KUUNTELE KLIPPI. – Meidän on väistämättä nostettava eläkeikää, niin kuin on tehty muualla Euroopassa ja sen lisäksi on parannettava ihmisten työtyytyväisyyttä, sanoo Matti Apunen.
EVAn johtajan mukaan myös nuoriso on saatava nykyistä aikaisemmin töihin.
– Meillä ei ole varaa sellaiseen tuhlaukseen, jota siellä alkupäässä tapahtuu.

EVAn johtaja Matti Apunen odottaa, että vaalit olisivat nopeasti ohi, jotta maahan saataisiin toimiva hallitus, joka ei pelkää tehdä poliittisesti kipeitä ratkaisuja työurien pidentämiseksi.

Apusen mielestä Suomen tulee varustautua tekemään jatkossa ainakin jossain määrin enemmän työtä, jotta kykenisimme ylläpitämään elintasoamme ja hyvinvointivaltiota kestävällä tavalla.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

EVAn johtaja on huolissaan siitä, että suomalaiset lakkaavat näkemästä työn instrumenttina, jolla päästään elämässä eteenpäin ja luodaan varallisuutta perheelle.

– Jos halu nousta sosiaalisilla tikkailla katoaa, niin me olemme vaikeuksissa. Sellaisia signaaleja on viimeaikoina ollut ilmassa. Ihmiset puhuvat leppoistamisesta eli downsiftauksesta, degrothista eli negatiivisesta kasvusta. Halutaan saada aikaan vähemmän kuin aikaisemmin, eikö se ole suomeksi rappiota?

Apunen ihmettelee kirkon vaurastumiskammoa

Sosiaaliseen nousuun on Suomessa edelleen suhteelliseen hyvät mahdollisuudet. Apunen tietää mistä puhuu, sillä hän on itse kuulunut opiskeluaikoina köyhimpään kymmenykseen.

– Kirkossa opetetaan, että raha ei tee ihmistä onnelliseksi ja vaurastuminen on jotenkin pahaa, jopa synnillistä. Tutkimukset kertovat kuitenkin, että vaurastuminen lisää ihmisen onnellisuutta antamalla enemmän valinnan mahdollisuuksia elämään. Valinnan mahdollisuudet ovat vaurauden todellinen siunaus.

Matti Apusen johtama EVA tavoittelee suomalaisen yhteiskunnan menestystä ja talouskasvua.

– Meidän täytyy pystyä tekemään työtä tuottavammin ja tehokkaammin. Sitä voidaan tehostaa erilaisten teknisten innovaatioiden, työjärjestelyiden ja työjohdon avulla, mutta siten että työmäärä pysyy myös kohtuullisena.

– Talouskasvu ei ole yksinomainen patenttiratkaisu kaikkeen, mutta se on ihan varmasti osana sitä pakettia, jolla me hoidamme Suomen kestävyysvajeen kuntoon. Jos sitä talouskasvua ei tule, niin olemme kyllä liemessä.

EVAn johtaja Matti Apunen on tällä viikolla Radio Dein Viikon vieraana Toivon päivässä joka arkipäivä klo 15.20. Kuulet koko haastattelun Radio Deistä tiistaina 12.4. klo 22.05. 

Kuuntele, miksi EVAn johtaja Matti Apusen mielestä vaurastuminen lisää onnellisuutta.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)